SEGRE

Com demanar hora i altres preguntes freqüents sobre la vacunació

El pavelló Onze de Setembre ja acull els caps de setmana la vacunació a la població.

El pavelló Onze de Setembre ja acull els caps de setmana la vacunació a la població.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya ja s'han vacunat 1.906.756 persones i, d'aquestes, 823.133 ja n'han rebut la segona dosi, segons dades del Departament de Salut amb data 3 de maig. Amb tot, encara hi ha gent que té dubtes sobre com funciona el procés de vacunació. Intentem resoldre'ls?

Com es demana la cita prèvia? El Servei Català de Salut convoca a través de trucades o SMS als membres dels grups de vacunació a qui ja s’estan administrant les dosis. El dia i l’hora es concertarà a través de la plataforma web, vacunacovidsalut.cat, habilitada  pel departament de Salut. 

Ara bé, per a les persones que tenen entre 60 i 69 anys o entre 70 i 79 no és necessari esperar a rebre aquesta notificació de CatSalut i poden demanar la cita prèvia per vacunar-se contra la covid. Un cop rebuda la primera dosi, es publicarà a l’aplicació mòbil de La Meva Salut la data de la segona dosi.

Quina documentació cal portar? Per vacunar-se cal dur la targeta sanitària individual o DNI. També caldrà tenir a mà l’SMS de convocatòria o el missatge de confirmació de la cita prèvia rebut a través de CatSalut, si és el cas.

A més, si has estat cridat a vacunar-te per ser professional essencial hauràs de dur una declaració responsable per a professionals i un document que acrediti la teva tasca, com pot ser el carnet de col·legiat, un contracte de treball o la darrera nòmina.

Què passa amb els que han rebut una sola dosi d'AstraZeneca? Els menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosis d'AstraZeneca estan pendents de saber quant se'ls administrarà la segona dosis. Sanitat i les autonomies han acordat suspendre la inoculació d'aquesta vacuna als menors de 60 anys, però de moment no s'ha decidit que passarà amb la segona dosis. La decisió s'ha de comunicar a finals de maig. 

Embarassades i lactants: Encara que no hi ha indicis de cap problema de seguretat en la vacunació d'embarassades, tampoc hi ha evidència suficient per recomanar l'ús de la vacuna durant la gestació, per tant s'ha de posposar la vacunació fins al final de l'embaràs.

Pel que fa al es mares que estan alletant un nadó, no es considera que la vacuna suposi un risc, per tant es pot rebre el sèrum sense que sigui necessari suspendre la lactància durant els dies posteriors a la vacunació. 

Hi haurà un justificant de vacunació? De moment no s'entrega cap document que acrediti la vacunació, però aquesta s'enregistra en la història clínica de cada client i es pot consultar a través del portal La Meva Salut, des del qual es pot imprimir un justificant vacunal amb totes les vacunacions rebudes, incloent-hi la de la Covid-19

Cada quan ens haurem de vacunar? El departament de Salut de la Generalitat informa que encara és massa aviat per saber si les vacunes contra la covid-19 proporcionaran protecció a llarg termini, tot i que les persones que es recuperen de la malaltia desenvolupen una resposta immunitària que ofereix protecció contra una nova infecció, tot i que encara no es coneix ni la intensitat ni la durada d'aquesta protecció. 

tracking