SEGRE

ESNOTICIA

Llum al final del túnel

Acaben avui més de sis mesos d'estat d'alarma i toc de queda coincidint amb la millora de les dades de la Covid || El desplegament de les vacunes possibilita una mobilitat amb més garanties

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Estat espanyol posa fi avui a gairebé set mesos del segon estat d'alarma i del toc de queda imposat també el 25 d'octubre. La millora de les dades de la Covid ha permès aixecar les restriccions més dures i, ara, els lleidatans ja poden moure's i pernoctar amb llibertat encara que amb límits al màxim de persones a les reunions.

Després de gairebé dos-cents dies, avui finalitza el segon estat d’alarma que el Govern central va decretar a causa de la pandèmia i, amb aquest, acaba el toc de queda de les 22.00 a les 6.00 hores i el tancament perimetral de Catalunya. Comença així una nova fase en què la gestió de les mesures queda en mans de les autonomies i dels jutges, que les han d’avalar.

Avui es relaxen també moltes de les restriccions de la Generalitat. La més esperada és que la restauració podrà obrir fins a les 23.00 hores, per la qual cosa tornaran els sopars coincidint amb el bon temps i, a Lleida ciutat, amb la festa major i les ganes de sortir.

És per aquesta raó que Mossos i policies locals ja extremen la vigilància per evitar grans aglomeracions o festes nocturnes.

La desescalada acompanya la disminució dels contagis de la Covid, gràcies, en bona mesura, a la vacunació i que el 70% de les persones més vulnerable, majors de seixanta anys, tenen almenys una dosi de la vacuna. Tot i així, la pandèmia no ha acabat i una de les restriccions més dures que es mantenen és que les reunions no podran ser de més de sis persones i que a cada taula d’un restaurant sol n’hi podrà haver quatre, a excepció dels grups de convivència. Les autoritats sanitàries insisteixen que és molt perillós oblidar-se del virus: a Catalunya hi ha encara 1.400 persones ingressades per Covid, unes 130 a Lleida, i més de 450 a l’UCI, vint-i-cinc a Ponent.

La pandèmia s’ha emportat, de moment, gairebé 22.000 vides a Catalunya i 790 a Lleida i hi ha hagut milers de contagiats, molts dels quals amb seqüeles. A aquests números cal afegir el cop a l’economia i a les butxaques d’autònoms, petits comerciants, empresaris i empleats. Aquesta afectació, a més, ha estat pitjor a la comarca del Segrià, ja que va viure una onada més al juliol a causa de l’augment de contagis a la campanya de la fruita.

Catalunya ha patit quatre onades; Lleida, cinc. Amb la nova normalitat que arranca avui s’ha de remarcar l’esforç ingent que han dut a terme els sanitaris, sobretot els de l’hospital Arnau de Vilanova. Ells i tots els afectats mereixen tot el civisme.

Dissabte de comerç obert i sense tancament comarcal

Ahir va ser el primer dissabte d’obertura comercial en el qual les botigues van poder tornar a atendre clients d’altres comarques, i a l’Eix Comercial de Lleida ho van notar. Així ho va assegurar el president de l’Eix, Llorenç González, que va dir que “avui ha estat un dia de veure molta gent passejant per l’Eix i en algunes botigues fins i tot hi ha hagut llargues cues per entrar”.

González es va mostrar il·lusionat amb la fi de les restriccions de mobilitat, ja que “permetrà arreglar la campanya de primavera-estiu. De moment ja hem recuperat els clients d’altres municipis de Lleida, ara toca tornar a rebre aragonesos”.

Joves amb moltes ganes de sortir: “Ens han robat un any”

“Portem sis mesos tancats a casa, ens han robat un any de la nostra joventut, estem atabalats i volem recuperar-lo.” És un missatge que s’escoltava en els grupets de joves que esperaven ahir per entrar al concert del grup Oques Grasses a l’escenari de la festa major de Lleida. Per a molts era la seua primera oportunitat per “socialitzar-se després de sis mesos sense poder sortir a fer coses de joves”, va explicar la Mireia, de vint anys, just després de validar la seua entrada i entrar al recinte.

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.MAGDALENA ALTISENT

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.

L’Eix Comercial de Lleida va ser de nou molt freqüentat tant al matí com a la tarda.MAGDALENA ALTISENT

tracking