SEGRE

Una empresa del País Basc desenvolupa un sistema de reciclatge de mascaretes

L’aparador d’una botiga que ofereix mascaretes a Toledo.

L’aparador d’una botiga que ofereix mascaretes a Toledo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que sembla que s'atansi el final de les mascaretes (les autoritats estudien eliminar-les en exteriors), continuaran sent obligatòries o recomanables durant força temps en altres espais. Fins ara, l'única opció que hi ha per desfer-se de guants i mascaretes, siguin del material que siguin, es introduir el material en una bossa d'escombraries i llançar-lo al contenidor gris. No es poden reciclar, a causa de la càrrega contagiosa que porten i mai s'han de llençar en cap dels altres contenidors: groc, orgánica, paper o textil, encara que les mascaretes puguin contenir algun d'aquests materials com plàstic o roba.

L'startup biscaïna Nantek, especialitzada en el reciclatge i reconversió de tota mena de plàstics, ha desenvolupat un innovador sistema termoquímic per inertitzar tot tipus de màscares sanitàries, a més de reciclar-les i convertir-les en productes petroquímics d'alt valor industrial, proporcionant sostenibilitat i economia circular per a un producte que la ciutadania utilitza de manera diària com a conseqüència de la pandèmia. La consultora mediambiental guipuscoana Orka, dedicada a la recollida i valorització de residus domèstics, està recollint màscares de totes aquelles entitats o corporacions.

Les dues firmes han activat un portal web per tal que particulars, empreses o entitats que manegen aquest tipus de residus sanitaris tinguin l'oportunitat de que els siguin recollits en el seu mateix establiment. És un servei que tindrà un mínim de cost en funció de el lloc de recollida, el tipus de màscares, la quantitat de residus recollits, o bé el seu estat de conservació.

El procés de reciclatge s'inicia amb la recollida de les màscaretes i la seva introducció en bosses plàstiques per evitar una possible contaminació cap a l'exterior. Aquestes bosses es tracten a altes temperatures en forns pirolítics construïts expressament. Amb això s'aconsegueix inertitzar els residus, eliminant qualsevol resta biològica.

Posteriorment, aquest residu inactiu és convertit mitjançant un segon procés químic de condensació de gasos en productes líquids (hidrogen) i hidrocarburs sintètics (parafines o combustibles lliures de sofre que podrien ser utilitzats en el transport per carretera o marí).

Nantek estaria en disposició de poder tractar fins a 500 tones d'aquests productes en una nova planta que s'està construint a Zamudio (Biscaia), que entrarà en servei al desembre d'aquest any i en què a més es podran reciclar tot tipus de plàstics. Amb això s'aconseguiria limitar l'arribada d'aquest tipus de deixalles a abocadors o incineradores, i a més obtenir productes d'alt valor afegit per a ús industrial o per produir energia.

tracking