SEGRE

FAUNA AUS

Rescaten a Rialp una cria de trencalòs 'òrfena'

El pollet va ser traslladat a Jaén, on una parella d'exemplars adults el va 'adoptar' || Aquesta espècie està en perill d'extinció

La cria de trencalòs, sola al seu niu a Rialp.

La cria de trencalòs, sola al seu niu a Rialp.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals han rescatat un pollet de trencalòs a Rialp al detectar-ne l’abandó per part dels seus pares, que cada any nien a la mateixa zona. Segons va explicar ahir la Generalitat en un comunicat, el cos especialitzat en flora i fauna “va detectar que una parella d’adults que cada any niava a la mateixa zona no acaben de tirar cap pollet endavant. Per aquesta raó, aquest any es va decidir fer un seguiment diari davant de possibles problemes”.

La cria va nàixer a finals de febrer i, durant tot el mes de març, la parella d’aus la va cuidar. Tanmateix, “el 5 de març es va comprovar que només hi havia la presència d’un dels adults però, malgrat que el pollet passava moltes hores sol al niu, no es temia per la seua supervivència ja que continuava aportant-li l’alimentació necessària”.

A Catalunya hi ha catalogades 263 espècies de fauna autòctona que figuren com a amenaçades

Dos dies després, van constatar que els pares l’havien abandonat, per la qual cosa el Grup de Suport de Muntanya (GSM) dels Agents Rurals finalment va decidir intervenir per evitar la mort del pollet.

El niu estava situat en una zona de molt difícil accés i per això van haver d’organitzar un dispositiu especial per poder-hi accedir i recuperar la cria de trencalòs. Després d’analitzar l’estat de l’animal, es va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent i, dies després, es va decidir traslladar-lo al Centre de Cria del Trencalòs de Guadalentín, a Jaén, on una parella d’adults ha adoptat la cria.

El trencalòs va quedar pràcticament extingit a Catalunya als anys 80, de forma que es va iniciar un procés de recuperació de l’espècie fins a assolir al voltant d’un centenar d’exemplars adults consolidats en 48 territoris.

El trencalòs és una espècie protegida a nivell europeu, estatal i català, i el catàleg estatal d’espècies amenaçades el considera en perill d’extinció.

La Generalitat té catalogades un total de 263 espècies de fauna autòctona com a amenaçades. D’aquestes, 85 tenen més risc de desaparèixer i 178 són “vulnerables”, amb un risc a mitjà i llarg termini.

tracking