SEGRE

Així serà l'eclipsi anular del proper 10 de juny: parcial a Espanya i visible a partir de les 11:00

La Lluna passarà just davant el Sol, esborrant en algunes zones del nostre territori el 20% del seu disc

Evolució de l'eclipsi a la Península Ibèrica.

Així serà l'eclipsi anular del proper 10 de juny: parcial a Espanya i visible a partir de les 11:00Observatorio Astronómico Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dijous vinent, 10 de juny, es produirà un eclipsi anular de sol. Una bona part de l’Hemisferi Nord gaudirà d’un dels fenòmens astronòmics més singulars, en el qual la Lluna passa just davant el Sol, esborrant fins el 38% del seu disc.

Es veurà com a eclipsi anular al nord-est del Canadà, el nord de Grenlàndia (Dinamarca), l’oceà Àrtic i el nord-est de Rússia. A Espanya assolirà una magnitud màxima de 0,20 en l’extrem nord-oest de la península, serà de 0,10 a a l’interior peninsular i d’al voltant de 0,02 a les Illes Canàries i les Balears.

Per fer-se una idea d’aquestes diferències, segons els càlculs, des del nostre territori es veurà com una dècima part del diàmetre de l’astre rei serà cobert.

D’acord amb la previsió de l’Observatorio Astronómico Nacional, aquest eclipsi començarà exactament les 11:00:54. A la península, assolirà el seu màxim a les 11:43 hores (moment en què serà més visible), on la magnitud serà de 0,12. Juntament amb això, des de l’entitat esperen que s'acabi gairebé una hora i mitja després d'haver començat: a les 12:28 hores.

L’últim eclipsi solar parcial que es va veure a Espanya va ser el 21 d’agost de 2017 —encara que va ser poc visible perquè va coincidir amb la posta de sol—. El següent serà el 25 d’octubre de 2022, al nord-est de la península i illes Balears, segons el web de l’OAN.

Per veure un eclipsi solar total al nostre país caldrà esperar fins el 12 d’agost de 2026 i al 2 d’agost de 2027, i, poc després el 26 de gener de 2028, hi haurà un eclipsi anular.

Des del Observatorio Astrónomico Nacional recorden que mai s’ha d’observar el Sol ni a simple vista ni amb ulleres. Durant un eclipsi parcial, el Sol mai no està totalment cobert per la Lluna i per tant mirar-lo sense una protecció segura i adequada pot danyar els ulls, igual com succeiria un dia qualsevol quan no hi ha eclipsi. Tampoc no s’ha d’observar el Sol amb aparells (cambres|càmeres, vídeos) o instruments (telescopis, prismàtics) que no estiguin preparats per a això i disposin dels filtres solars corresponents.

El Sol pot ser observat sense cap perill mirant la imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l’ombra. Per exemple, la imatge aconseguida sobre una paret o un sostre amb un mirallet pla cobert amb un paper al que s’ha retallat un forat de menys d’1 cm de diàmetre.

Una altra manera de seguir l'eclipsi amb seguretat és mitjançant uns filtres denominats comunament ulleres d’eclipsi. Han d’estar homologades per la Comunitat Europea per a l’observació solar (índex d’opacitat 5 o major) i han de ser utilitzades seguint les instruccions impreses en elles: utilitzar-les assegut i no caminant i no utilitzar-les amb aparells òptics, encara que sí que poden superposar-se a les ulleres graduades d’ús habitual.

Es desaconsella utilitzar instruments òptics tret de professionals o experts de reconeguda experiència en l’observació solar. No s’han d’utilitzar filtres solars que s’enrosquen a l’ocular, ja que arriben a temperatures molt altes i poden trencar-se. Si són necessaris, els filtres s’han de col·locar davant de l’objectiu.

tracking