SEGRE

TRASPLANTAMENT COR

Bellvitge fa el primer trasplantament a Catalunya a partir d'un cor aturat

Bellvitge, primer centre català en realitzar trasplantament d’un cor aturat

Bellvitge fa el primer trasplantament a Catalunya a partir d'un cor aturat

Bellvitge fa el primer trasplantament a Catalunya a partir d'un cor aturat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital de Bellvitge, a Barcelona, ha realitzat amb èxit el primer trasplantament a Catalunya d’un cor procedent d’un donant amb aturada cardíaca, una operació pionera que li ha donat una nova vida al receptor, Francesc Béjar: "Quan em vaig despertar de l’operació vaig dir estic viu, alegria!, ha confessat aquest dimecres.

Després de 12 anys patint una cardiopatia gravi, Francesc estava "molt esgotat" quan aquest maig passat li van trucar de Bellvitge per realitzar-li un trasplantament de cor i de seguida va pensar que li havia "tocat la loteria".

"Després de l’operació em vaig despertar i em vaig dir: Estic viu, alegria!", ha rememorat aquest dimecres el pacient, de 54 anys, en la roda de premsa que ha compartit amb l’equip mèdic de l’Hospital de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) per celebrar el primer cas a Catalunya de trasplantament de cor extret d’un donant amb aturada cardíaca controlada.

L’extracció d’òrgans per a trasplantament es duu a terme generalment en dos supòsits: el primer i més habitual és per mort encefàlica, és a dir, quan el sistema nerviós ha deixat de funcionar, però, durant un curt període de temps, continua circulant la sang i es poden extreure diversos òrgans, com cor, fetge, pulmó o ronyó.

Però en els últims temps ha anat en augment l’extracció en un altre supòsit, que es denomina asistòlia controlada.

Segons ha explicat el cirurgià cardíac Fabrizio Sbraga, aquest procediment es pot dur a terme quan un pacient té "un pronòstic de vida nul" i només se li manté viu a l’UCI de forma artificial, doncs si se'l retirés l’ajuda de les màquines "moriria".

En aquests casos es valora la possibilitat que aquesta persona sigui donant i es duu a terme una atura circulatòria controlada.

El cor no pot estar més de 20 minuts sense irrigació, pel que en aquest curt període de temps s’ha de poder certificar la mort i iniciar, de forma artificial, una reactivació de la circulació de la sang, per veure si el cor té capacitat de bategar de nou, un procediment que dura entre 30 i 45 minuts.

Tot seguit, es torna a retirar la circulació de sang per comprovar si el cor és capaç de funcionar bé, abans de valorar la seua extracció per ser trasplantat, ha detallat, per la seua part, la intensivista Eva Oliver, de l’equip de coordinació de trasplantaments.

Amb aquest sistema d’asistòlia controlada s’han realitzat ja trasplantaments de ronyó, fetge o pulmó, però l’Hospital de Bellvitge s’ha convertit en el primer centre de Catalunya, i el vuitè a Espanya, en aplicar-lo al cor.

El director dels programes de Trasplantaments de Bellvitge, Nicolás Manito, ha destacat que és una intervenció "complexa" que només es realitza a cinc països del món, però ha calculat que en els propers anys podria anar augmentant, entre un 10 i un 30 %.

Ha subratllat que Bellvitge és un centre pioner en trasplantament cardíac i que, des que va començar el programa el 1991, ha realitzat un total de 508 intervencions, 16 d’elles aquest any.

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort, ha assenyalat per la seua part que Catalunya ja porta un lustre amb una destacada activitat en trasplantaments de ronyons, fetges i pulmó de donant amb asistòlia controlada i ha celebrat que ara afegeixin el cor.

"El pròxim pas és poder trasplantar pulmó i cor alhora amb aquest sistema", ha pronosticat.

tracking