SEGRE

SOCIETAT POBRESA

Fins a 600.000 catalans necessiten ulleres però no se les poden pagar

Arran de la pandèmia de COVID-19, al 57% de la ciutadania li ha empitjorat la vista

Fins a 600.000 catalans necessiten ulleres però no se les poden pagar

Fins a 600.000 catalans necessiten ulleres però no se les poden pagar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 600.000 catalans podrien necessitar ulleres o lents de contacte però la situació econòmica els impedeix d’afrontar la despesa, segons el 'Llibre Blanc de la Visió a Espanya. Edició COVID-19', de la Federació Espanyola d’Associacions del Sector Òptic (FEDAO) i l’associació Visió i Vida. El llibre sobre els principals factors i magnituds de l’òptica a Espanya, presentat aquest dimarts, s’edita per primera vegada en format digital i analitza com la pandèmia ha afectat a aquest sector sanitari d’atenció primària, informen en un comunicat FEDAO, Visión y Vida, i Correos Express.

Sis de cada 10 persones a tot Espanya (62,94%) requereixen equipaments òptics en el seu dia a dia, però el 20,7% de la població viu "en risc de pobresa" (risc que afecta el 13,9% a Catalunya). Segons el president de Visión y Vida, Salvador Alsina, això significa que 671.479 catalans no podrien comprar els seus equipaments visuals o comprar-los "desestabilitzaria la seua economia domèstica".

PANDÈMIA

Arran de la pandèmia de COVID-19, el 57% de la ciutadania ha vist com la seua visió ha empitjorat, com la simptomatologia de problema visual ha afectat el 44,5% de la població i com els hàbits de vida han canviat en estar més temps en espais d’interior i forçant la visió pròxima.

A més, la ciutadania no està cuidant la seua salut visual de manera preventiva i, del 70% que va dir que es revisaria després de finalitzar l’Estat d’Alarma, només ho ha fet un 18,2%; de la "mateixa manera" que amb la simptomatologia de problema visual.

ENVELLIMENT

La necessitat es fa més latent així que el ciutadà va envellint: el 44,44 per cent dels joves no té una visió perfecta, arribant al 87,9 per cent en el cas d’aquells d’entre 65 i 84 anys. Tanmateix, les dades d’aquest 'Llibre Blanc' mostren un aspecte preocupant: a la franja poblacional de majors de 85 anys, en la qual per lògica el 100 per cent de les persones requeririen equipaments òptics, la xifra d’ús d’ulleres i lents de contacte es redueix 10 punts assolint el 77,5 per cent.

PLA NACIONAL DE SALUT VISUAL

El sector ha detallat en roda de premsa que fa un any que treballa perquè el Govern aprovi un Pla Nacional de Salut Visual amb la implicació d’agents estatals, autonòmics i locals que permetin monitorar l’estat de la visió de cada ciutadà des del moment del seu naixement fins els seus últims dies.

Prenent com a punt de partida que, durant la pandèmia del COVID-19, el 57 per cent de la ciutadania ha vist com la seua visió ha empitjorat, com la simptomatologia de problema visual era una constant en la vida del 44,5 per cent de la població i com els nostres hàbits de vida han canviat, obligant-nos a estar més temps en espais d’interior i forçant la nostra visió pròxima, insten a "iniciar accions que ajudin a recuperar aviat la situació i a fomentar que existeixi un 100 per cent de bona salut visual a Espanya".

"Existeix una gran barrera: la ciutadania no està cuidant la seua salut visual de manera preventiva. Del 70 per cent que després d’acabar l’Estat d’Alarma van dir que es revisarien, només ho han fet un 18,2 per cent. De la mateixa manera no hem buscat remei a la simptomatologia de problema visual, que continua sent latent per al 42,1 per cent de la població. A més, la cura de la visió infantil segueix relegat a un segon pla (el 59,1 per cent de les persones que no han revisat els seus fills no ho faran perquè no s’han queixat)", apunten.

En aquest sentit, recorden que a Itàlia, el Govern va aprovar el desembre de 2020 un sistema d’ajuts a la compra d’equipaments òptics per a les persones amb més necessitat. Així, tot aquell amb una renda inferior a 15.000 euros podria sol·licitar un bo de 50 ? per renovar les seues ulleres o lents de contacte. L’ajuda, en fase d’articulació, sortirà d’un total de 15 milions d’euros durant un trienni (2021, 2022 i 2023) que podran ajudar a unes 100.000 persones per any.

POBRESA VISUAL

Tanmateix, encara que el sector considera que és millor començar de manera modesta per poder anar millorant la situació, ha analitzat per mitjà de les dades ofertes per l’Instituto Nacional de Estadística i l’Enquesta de la Salut quina seria la proposta ideal per complir totes les necessitats visuals i aconseguir un 100 per cent de bona visió a Espanya.

Tenint en compte les dades ofertes per l’INE de 2019, el 20,7 per cent de la població d’Espanya viu en "risc de pobresa". És a dir, 9.734.425 persones viuen amb menys del 60 per cent de la mitjana|mitja dels ingressos anuals per unitat de consum conforme amb el nombre de persones (el llindar de pobresa a Espanya el 2019 va ser de 9.009). Ceuta (40,6 per cent), Melilla (35,7 per cent), Extremadura (31,5 per cent) i Andalusia (31,3 per cent) superen el 30 per cent de persones vivint en aquest llindar.

D’aquests, el 62,94 per cent requeriria ulleres o lents de contacte en el seu dia a dia. És a dir, a Espanya n’hi ha 6.126.847 de persones que pot tenir dificultats per adquirir els equipaments òptics que necessita, entrant en la denominada "pobresa visual", segons les seues estimacions. Per això, el sector reclama que, si es vol ajudar a tenir un 100 per cent de bona salut visual a Espanya s’hauria d’assolir aquesta xifra i el bo hauria de ser de 100 euros, la meitat de l’import total mitjà d’unes ulleres completes o lents de contacte per a un any.

L’associació Visión y Vida recorda que el Govern va aprovar un Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb el que es vol reforçar la prevenció i promoció de la salut. "Fomentar la cura de la visió i aconseguir un cent per cent de bona salut visual a Espanya és bàsic per no afrontar un alt cost social en el futur", recorda el president de Visión y Vida, Salvador Alsina.

tracking