SEGRE

Poden donar sang els vacunats contra la covid-19?

Una de les últimes campanyes de donació de sang a Lleida, a la Llotja el mes d’abril passat.

Una de les últimes campanyes de donació de sang a Lleida, a la Llotja el mes d’abril passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones vacunades contra la covid-19 sí poden donar sang, en contra del que afirmen missatges difosos a Espanya en xarxes socials que tergiversen criteris nord-americans per limitar exclusivament les donacions de plasma convalescent malalts de coronavirus. Des de fa dies circulen tant a Facebook com a Twitter missatges que atribueixen a l’organització nord-americana de Creu Roja als Estats Units l’afirmació de què "les persones vacunades" contra la covid-19 "no poden donar sang" perquè "la vacuna destrueix completament els seus anticossos naturals". Alguns d’aquests missatges, compartits a Espanya i també a diversos països d’Amèrica Llatina, van acompanyats d’un vídeo que recull un fragment d’un programa informatiu de televisió. En l’enregistrament, que dura menys de mig minut, la presentadora de l’informatiu subratlla en anglès: "Creu Roja diu que els qui hagin rebut la vacuna contra la covid no poden donar plasma convalescent per ajudar pacients hospitalitzats" amb aquesta malaltia.

DADES: En realitat, no és que Creu Roja avisi que no poden donar sang els vacunats contra la covid-19, sinó que aquesta organització ha suspès la recepció de plasma convalescent per a malalts de coronavirus per falta de demanda. I que els EUA van començar a excloure com a donants d’aquest plasma a vacunats que no haguessin passat la malaltia.

ES VA SUSPENDRE LA DONACIÓ DE PLASMA CONVALESCENT PER BAIXA DEMANDA

El que únicament ha fet la Creu Roja nord-americana ha estat rebutjar plasma convalescent –amb anticossos contra la covid-19– si procedia de persones vacunades que no haguessin passat prèviament la malaltia. I suspendre per complet aquest tipus de donacions davant de la disminució de la demanda hospitalària. El passat 26 de març, Creu Roja va suspendre en aquest país totes les donacions de plasma convalescent de coronavirus per al tractament de malalts de covid-19 perquè hi havia prou oferta industrial davant una demanda hospitalària que s’havia reduït.

Així mateix, explicava al seu web que el donant d’aquest tipus de plasma ha de ser algú que hagi superat la covid-19 i no que només hagi estat vacunat, a fi d’assegurar que posseeixi "prou anticossos directament relacionats amb la seua resposta immune a una infecció" per coronavirus i no només a la vacuna, ja que els anticossos d’una infecció i els d’una vacuna no són iguals".

ES POT DONAR AMB DIFERENTS TERMINIS D’ESPERA SEGONS ELS PAÏSOS

Però cap d’aquests requisits i precisions no impedeix als vacunats contra la covid de poder realitzar donacions de sang, ni als Estats Units ni a Europa, segons confirmen autoritats sanitàries nacionals i internacionals. En el cas d’Europa, tots els països de la UE autoritzen als vacunats a realitzar donacions de sang, si bé varien els temps d’espera tant per als qui noten símptomes rere la vacuna com per a qui no. Així, en un extrem, set països comunitaris permeten a tots els vacunats sense símptomes donar de forma immediata (Alemanya, França, Grècia, Hongria, Dinamarca, Finlàndia i Lituània), mentre que, en l’altre, el període d’espera s’allarga fins els 28 dies a Bulgària i, per als immunitzats amb AstraZeneca, també a la República Txeca, Estònia i Croàcia.

A Romania, Eslovàquia i Xipre, els vacunats amb Janssen sense símptomes s’afegeixen als d'AstraZeneca en aquell temps d’espera de 28 dies abans de la donació, el més llarg entre els recomanats a la Unió Europea.

VACUNATS A ESPANYA PODEN DONAR A PARTIR DEL SEGON DIA

A Espanya, no hi ha indicacions d’àmbit nacional sobre terminis, més enllà del Reial Decret de 2005 amb requisits per a donacions i transfusions de sang, que establia quatre setmanes d’espera després d’una vacunació amb virus atenuats. Però cap de les vacunes anticovid autoritzades per a la seua administració a la UE no és d’aquest tipus. Concretament, les de Pfizer/BioNTech i Moderna han estat desenvolupades amb la tècnica de l’ARN missatger i les de AstraZeneca i Janssen introdueixen un vector víric (com les empleades davant l’ebola i el zika), mentre que les de Sanofi/GSK i Novavax, previstes a la UE per al segon semestre, estan basades en proteïnes, igual com les utilitzades contra la grip i l’hepatitis. Això sí, el Comitè Científic per a la Seguretat Transfusional (CCST), un òrgan d’assessorament vinculat al Ministeri de Sanitat, ha reafirmat l’abril que les vacunes anticovid administrades a Espanya compleixen les condicions perquè els qui les rebin puguin ser acceptats com a donants de sang si es troben bé de salut.

A efectes pràctics, les recomanacions de les autoritats sanitàries autonòmiques a Espanya són esperar 48 hores després de la vacuna abans de donar sang per si aparegués febre i, en cas positiu i si aquest símptoma persistís més enllà dels dos dies, ajornar 15 dies més la donació "perquè la febre podria ser de caràcter infecciós i no estar relacionada amb la vacuna". Així ho explica el web de la Comunitat de Madrid, després de recordar que algú diagnosticat de covid-19 no pot donar sang "fins passats 28 dies de la desaparició total dels símptomes o després de 14 dies d’una PCR negativa".

LA VACUNACIÓ NO DESTRUEIX ELS ANTICOSSOS NATURALS

També és fals que els vacunats no podrien donar sang perquè "la vacuna destrueix completament els seus anticossos naturals". Al contrari, com recorden els nord-americans Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), les vacunes anticovid ajuden a protegir l’organisme "en crear una resposta de generació d’anticossos" sense necessitat de tenir la malaltia. "Donar sang després de rebre una vacuna anticovid no redueix la protecció del donant contra el virus", assenyala així mateix la Creu Roja dels EUA, abans de recalcar que, igual com altres vacunes, la del coronavirus "està dissenyada per generar una resposta immune" que ajuda a protegir una persona de la malaltia, de manera que "la resposta immunitària d’un donant no es veu afectada per la donació de sang".

tracking