SEGRE

ESNOTICIA

Les vacances més esperades

El final de l’estat d’alarma i de les restriccions de mobilitat que comporta han disparat la contractació de viatges tant nacionals com internacionals || Les agències comencen a veure la llum al final del túnel malgrat que adverteixen que tardaran anys a recuperar les pèrdues del 2020

Una treballadora de l’agència Viajet de Lleida atenent divendres passat un client.

Una treballadora de l’agència Viajet de Lleida atenent divendres passat un client.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El final de l’estat d’alarma i de les restriccions de mobilitat ha disparat la contractació de viatges tant en l'àmbit nacional com internacional, encara que el negoci del turisme encara tardarà anys a recuperar les pèrdues generades durant la pandèmia. Així ho constaten agències de viatge de les comarques de Ponent que en les últimes setmanes han posat en marxa la maquinària de la temporada d’estiu i que asseguren que, després de més d’un any sense cap ingrés, “ara començats a veure una llum al final del túnel”.

I és que els lleidatans tenen més ganes que mai de passar les vacances d’estiu fora de casa, si bé la por del contagi ha provocat que destinacions turístiques poc freqüents siguin les més sol·licitades. “Els clients ens pregunten per destinacions a l’aire lliure i amb poca gent”, explica el director de Viajet de Lleida, Víctor Sarrete, que ha registrat un augment de la demanda del turisme rural i els càmpings.

Així doncs, la costa peninsular, les illes Canàries, les Balears i illes europees com ara Malta o Còrsega són alguns dels llocs preferits aquest estiu. D’altra banda, per a aquells que volen passar unes vacances a l’engròs, entre les destinacions de llarga distància més demandades hi ha el Carib, les illes Maldives, Tanzània o les illes Açores.

I segons Pedro Jiménez, d’Azul Marino Viajes, la previsió és que comencin les reserves de creuers -un filó per a les agències en els últims anys- després que el ministeri de Transports hagi donat llum verda recentment que els vaixells internacionals puguin atracar als ports espanyols. En aquest sentit, des de Disseny Viatges de Balaguer han constatat que “malgrat que tenim a disposició del client assegurances de cancel·lació del viatge que tornen el 100% de l’import en cas de no poder viatjar per la Covid-19, que informem detalladament de tots els requisits en cada destinació i que la reserva es pot cancel·lar fins quinze dies abans sense cap cost, la incertesa generada per la pandèmia fa que la gent s’esperi a última hora per a les reserves”.

Maido Roca també destaca que “no és un bon moment per planificar viatges per compte propi a través d’internet, ja que els requisits canvien contínuament”. Encara que aquests requeriments varien en funció del país, les proves anti-Covid són en molts casos un tràmit obligatori que suposa un sobrecost en el preu per als viatgers.

Segons Roca, en el cas dels testo d’antígens el preu oscil·la entre els 27 i els 40 euros, mentre que en la PCR es dispara fins als noranta euros.

Reinvenció contra la crisi

D’altra banda, les agències de viatges han hagut d’adaptar-se per poder sobreviure a la clatellada de la pandèmia del coronavirus. Ilertravel de Mollerussa n’és un exemple, atès que ha tancat el seu local i ara només opera per mitjà de videoconferències.

“Els clients concerten la cita en l’horari que més els convé i sense necessitat de desplaçar-se. Nosaltres resolem tots els seus dubtes i fem totes les gestions per telèfon o a través de videotrucades”, explica Ramon Gotsens, que destaca que “és un model que ens està funcionant molt bé i que ha trencat les fronteres del mercat. Ara per ara treballem amb clients d’arreu de Catalunya i fins i tot ens han contactat des de Sevilla”.

Els països de la UE aproven noves regles per facilitar els viatges

Els països de la Unió Europea (UE) van aprovar ahir noves regles per facilitar els viatges en territori comunitari, amb vista a l’estiu, entre les quals eximir els fills de pares vacunats de fer quarantena quan viatgin d’un país a un altre o que els menors de dotze anys estiguin exempts de fer proves de Covid-19. El vistiplau a les noves regles el van donar amb “un ampli consens” els ambaixadors dels Vint-i-set davant de les institucions europees en una reunió, coneguda com a Coreper, per alleugerir les restriccions a la lliure circulació, va indicar en un tuit la presidència portuguesa de la UE.

Es tracta de restaurar la llibertat de moviment “amb responsabilitat”, va precisar la presidència portuguesa, que conclourà el seu mandat semestral el 30 de juny vinent. “Els menors que viatgin amb els seus pares o amb una altra persona que els acompanyi no han de ser obligats a sotmetre’s a la quarantena/autoaïllament relacionats amb el viatge” quan aquells estiguin vacunats.

A més, “els nens menors de dotze anys han d’estar exempts de l’obligació de sotmetre’s a les proves relacionades amb el viatge per detectar la infecció pel SARS-CoV-2”. En general, el text prescriu que les persones totalment vacunades que posseeixin certificats de vacunació quedin exemptes de les proves de detecció del virus o de la quarantena, 14 dies després d’haver rebut l’última dosi. Aquesta exempció de restriccions també és vàlida per a les persones recuperades del virus durant els primers cent vuitanta dies després d’una PCR positiva. 

El certificat digital de la Covid-19, que entrarà oficialment en vigor l’1 de juliol, ja pot adquirir-se a través del portal lamevasalut.gencat.cat i inclou el certificat de vacunació, de prova negativa i que s’ha passat el virus.

Una treballadora de l’agència Viajet de Lleida atenent divendres passat un client.

Una treballadora de l’agència Viajet de Lleida atenent divendres passat un client.MAGDALENA ALTISENT

tracking