SEGRE

Així pots ajudar els altres si ets home i has passat la Covid-19

Estudiants al donar sang ahir al punt d’extracció al Rectorat de la Universitat de Lleida.

Estudiants al donar sang ahir al punt d’extracció al Rectorat de la Universitat de Lleida.ALBERT GÒDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els homes que hagin passat la Covid-19, poden ajudar altres persones a superar la malaltia donant plasma. Les persones que s'han recuperat completament de la Covid han generat anticossos contra la malaltia, per la qual cosa transfondre el seu plasma a malalts els pot ajudar a generar una resposta immune. Els requisits per donar plasma són tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos, estar vacunat i haver passat la Covid, amb o sense símptomes.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup.

¿Per què només homes? Perquè generen més anticossos que les dones, segons un estudi del NHS Blood and Transplant (NHSBT) del Regne Unit, que demostra que al cap d'un mes d'haver passat la malaltia, el 43% de donants masculins tenien plasma ric en anticossos per utilitzar-lo en transfusions, mentre que en les dones el percentatge era del 29%. Podria ser degut, segons els autors de l'estudi, al fet que els homes emmalalteixen amb més gravetat que les dones i aleshores el seu sistema immunitari necessita produir més anticossos. "Això els fa millors donants de plasma quan s'han recuperat", conclou l'estudi. 

D'altra banda, la progressiva recuperació de l'activitat als equipaments sanitaris fa que sigui necessari tenir unes mil donacions diàries de sang per garantir tots els tractaments i intervencions. Les últimes setmanes les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019 i per això calen més donacions per garantir els tractaments. Als hospitals estan recuperant les intervencions que es van haver de deixar de fer per la Covid-19 i són necessàries 1.000 donacions diàries, quan fa un any en calien al voltant de 800.

L’any 2020, més de 44.606 persones van necessitar sang i, d’aquests, 7.100 eren pacients amb Covid-19. D’entrada, la malaltia no està lligada a una necessitat de sang, però si que en determinats casos, la transfusió és vital.

El Banc de Sant i Teixits fa aquesta crida avui, 14 de juny, dia mundial del Donant de Sang, una jornada per recordar la importància de la donació. 

tracking