SEGRE

Alerten d'una possible fuga en una central nuclear xinesa

El llavors primer ministre francès, Francois Fillon, en la cerimònia en la qual es va anunciar l'acord per a la construcció d'una central nuclear a Taishan.

El llavors primer ministre francès, Francois Fillon, en la cerimònia en la qual es va anunciar l'acord per a la construcció d'una central nuclear a Taishan.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern dels Estats Units avalua un informe d’una fuga en una planta d’energia nuclear xinesa, després que una empresa francesa, que és propietària en part de la central i ajuda a operar-la, advertís d’una "amenaça radiològica imminent" en ella, informa aquest dilluns la CNN. L’esmentada empresa advertia, pel que sembla, que l’autoritat de seguretat xinesa estava elevant els límits acceptables per a la detecció de radiació fora de la planta d’energia nuclear de Taishan, a la província de Guangdong, per evitar haver de tancar-la. Així ho afirma l’empresa francesa en una carta enviada al Departament d’Estat dels EUA obtinguda per CNN, que també ha parlat amb funcionaris que coneixen l’incident.

Malgrat l’alarmant notificació de Framatome, la companyia francesa que gestiona la central, l’administració que presideix Joe Biden creu que la instal·lació encara no es troba en un "nivell de crisi". Els funcionaris nord-americans han considerat que la situació no representa actualment una amenaça greu per a la seguretat dels treballadors de la planta o dels ciutadans xinesos. Tanmateix, resulta molt inusual que una empresa estrangera tracti amb el govern dels EUA de buscar ajuda mentre el seu soci estatal xinès encara no ha reconegut que existeix un problema. I aquest escenari podria posar els EUA en una situació complicada si la fuga continua o s’agreuja sense ser reparada, segons la cadena.

La preocupació de l’Administració Biden per l’incident va ser prou significativa com perquè el Consell de Seguretat Nacional tingués múltiples reunions la setmana passada mentre monitoraven la situació, dos d’elles d’alt nivell. L’administració Biden ha discutit la situació amb el govern francès i els seus propis experts al Departament d’Energia, van dir les fonts. Washington també ha estat en contacte amb el govern xinès, van dir funcionaris nord-americans, encara que no s’ha concretat l’abast d’aquest contacte.

En un comunicat emès divendres passat, hores després que CNN es comuniqués per primera vegada amb Framatome per interessar-se per l’incident, la companyia gal·la va reconèixer que tractava "la resolució d’un problema en la planta d’energia nuclear de Taishan a la província de Guangdong, Xina." "Segons les dades disponibles, la planta està operant dins dels paràmetres de seguretat. El nostre equip està treballant amb experts rellevants per avaluar la situació i proposar solucions per abordar qualsevol problema potencial", agrega el comunicat. No obstant, Framatome no es va referir directament al contingut de la carta que va enviar al Departament d’Energia quan CNN li va preguntar.

tracking