SEGRE

FESTEJOS TRADICIÓ

Compte enrere amb les primeres falles per a un Sant Joan de traca

El sector de la pirotècnia preveu igualar les vendes anteriors a la pandèmia

Una caseta de petards a Lleida en una imatge d'arxiu.

Una caseta de petards a Lleida en una imatge d'arxiu.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Compte enrere a les comarques lleidatanes per celebrar una revetlla de Sant Joan de traca en la qual, malgrat l’evolució favorable dels contagis, caldrà evitar les aglomeracions. Ahir es van córrer les primeres falles a Durro (vegeu els desglossaments) i és només el principi. Com marca la tradició, el foc serà el protagonista de la nit més màgica i més curta de l’any. I també els petards. El sector de la pirotècnia a Catalunya preveu recuperar les vendes que es van registrar abans de la pandèmia, el 2019, quan van assolir els disset milions d’euros.

L’anunci del Procicat sobre la possibilitat de celebrar festes majors i revetlles ha tingut “bona acollida” entre els fabricants de pirotècnia, que calculen que aquest any hi haurà 1.000 casetes temporals autoritzades per a la venda de petards, una xifra similar a la del 2020. A la ciutat de Lleida ja hi ha tretze punts de venda instal·lats, si bé la pandèmia ha accelerat un canvi d’hàbits en el consum i la tendència a l’alça és la venda online. Quant al tipus de producte, els lluminosos i els petards de baixa intensitat sonora són els més demandats.

Tàrrega recupera el sopar popular i els concerts, tot i que trasllada els actes al Camps dels Escolapis

A Tàrrega, l’ajuntament recuperarà el 23 de juny gran part dels actes (l’any passat només es va mantenir la recepció de la Flama del Canigó i es va suspendre la baixada de falles, el sopar i el concert), si bé es traslladaran al Camp dels Escolapis per evitar aglomeracions de públic. A més de l’acte de recepció de la Flama del Canigó, que tindrà lloc a les set de la tarda, la revetlla continuarà amb la baixada de falles de secà a les 21.45 hores, una proposta que recrea la tradició del Pirineu. Un sopar popular amb coc en què els grups no hauran de superar les deu persones i un concert dels grups Senyor Oca i Inversen Band posaran el colofó de la nit, que també inclourà un castell de focs artificials.

A més de mantenir la distància de seguretat, utilitzar mascareta i gel hidroalcohòlic, l’ajuntament va fer una crida perquè els veïns no comparteixin aliments ni coberts durant el sopar.

Una tradició mil·lenària que aquest any celebraran, entre els mesos de juny i juliol, setze poblacions de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i Aran i que, com a novetat, també inclourà la baixada de falles d’Alàs i Cerc, amb la qual l’Alt Urgell recuperarà el 23 de juny una tradició perduda des de fa dècades.

El pròxim descens marcat al calendari és el de la Pobla de Segur, on els veïns celebraran demà la festa en honor a la Verge de la Ribera i descendiran la muntanya de Santa Magdalena amb falles d’avellaner i pi. A l’altre extrem, Arties i Garòs ha decidit suspendre per segon any consecutiu el seu tradicional Taro a causa de la crisi sanitària del coronavirus. Malgrat la millora epidemiològica, “s’ha decidit anteposar la seguretat dels veïns i visitants a exposar-los a un risc innecessari”, van explicar.

Vuitanta fallaires obren les Festes del Foc a Durro

Uns vuitanta fallaires van descendir ahir a la nit des de l’ermita de Sant Quirc fins a Durro, amb la qual cosa es va obrir la temporada de Festes del Foc al Pirineu.

Una de les tretze casetes temporals de petards que ja estan instal·lades a Lleida ciutat.

Una de les tretze casetes temporals de petards que ja estan instal·lades a Lleida ciutat.AMADO FORROLLA

tracking