SEGRE

GUIA

La meitat dels espanyols recolza que atletes trans competeixin amb el gènere amb el qual s'identifiquen, segons Ipsos

La meitat dels espanyols recolza que atletes trans competeixin amb el gènere amb el qual s’identifiquen, segons Ipsos

El col·lectiu trans celebra el desbloqueig de la llei que recollirà la lliure elecció de gènere

El col·lectiu trans celebra el desbloqueig de la llei que recollirà la lliure elecció de gènere

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els espanyols estan als primers llocs en defensa del matrimoni homosexual o el dret del col·lectiu a adoptar.

La meitat dels espanyols recolza que atletes trans competeixin amb el gènere amb què s’identifiquen, segons un estudi d’Ipsos, que situa Espanya com el país del món que obté més suports en aquest sentit.

Amb motiu de la celebració, aquest dilluns 28 de juny, del Día Internacional de l’Orgull LGTBI, ha realitzat una enquesta sobre la visibilitat i percepció pública d’aquestes persones a 27 països del món. Tal com ha indicat la companyia d’investigació, la mostra recollida és d’un miler de persones a Bèlgica, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Gran Bretanya, Itàlia, el Japó, Espanya i els Estats Units.

A més, s’ha qüestionat 500 individus a l’Argentina, Xile Colòmbia, Hongria, Índia, Malàisia, Mèxic, Països Baixos, el Perú, Polònia Rússia, Sud-àfrica, Corea del Sud, Suècia i Turquia.

A nivell mundial, el mateix percentatge dels enquestats es mostra a favor i en contra (32%), mentre que un 36% es manté neutral. Però en Espanya que està en ple debat sobre l’aprovació de la Llei Trans que, entre altres mesures, regula la participació de les persones trans en l’esport, l’opinió favorable s’estén fins la meitat de la població. Només per davant es troba l’Índia, amb un 53 per cent de suport.

El percentatge s’eleva quan es tracta que els esportistes es declarin obertament homosexuals. En aquest cas, "una de cada dos persones dels països enquestats està a favor que hi hagi esportistes obertament homosexuals", davant un 16% que s’oposa. A Espanya, el percentatge dels ciutadans a favor s’eleva fins el 73%, liderant de nou el rànquing mundial.

EL PAÍS AMB MÉS POBLACIÓ NO HETERO

L’estudi ha determinat que, de mitjana global, el 80% de la població s’identifica com a heterosexual, el 4% com a bisexual, el 3% com a gai o lesbiana, l’1% com a pansexual o omnisexual i un altre 1% com a asexual.

A Espanya un 78% dels ciutadans es declara heterosexual i un 12% s’identifica amb un altre gènere, el que situa al país com el tercer a nivell global i el primer a nivell europeu amb més població no hetero, seguit de prop per Alemanya (11%) i el Regne Unit, Països Baixos, Bèlgica i Suècia, tots ells amb un 10%.

A nivell mundial, els homes són més propensos a identificar-se com a gais (4%) que les dones com a lesbianes (1%) i el mateix passa amb la 'Generació Z' (4%) i els Millennials (3%) davant la Generació X (2%) i els Boomers (1%). Els experts indiquen que aquestes xifres demostren que, en matèria d’identitat de gènere, existeix una bretxa generacional.

Ipsos destaca, a més, la dada registrada de països on "una gran proporció d’adults no poden o no volen definir la seua orientació sexual": el 39% a Malàisia, el 33% a Turquia, el 24% a l’Índia, el 19% a Rússia i el 15% a Mèxic. A Espanya són un 10% els que prefereixen no expressar la seua identitat, encara que és un dels percentatges més alts dels països europeus entrevistats, només superat per Alemanya i Polònia.

RELACIÓ AMB EL COL·LECTIU

Espanya sí és líder entre els europeus quant a la proximitat amb una persona del col·lectiu, 6 de cada 10 espanyols ha declarat tenir alguna relació amb algú LGTBI i de nou, destaquen els autors de l’estudi, és la Generació Z qui assenyala tenir més contacte amb el col·lectiu.

El país també lidera el rànquing en "compromís i suport" cap al coletivo LGTBI, com és acudir a les manifestacions de l’Orgull (un 22% diu haver anat alguna vegada, mentre que la mediaglobal és d’un 13%). A més, és al tercer lloc global amb másciudadanos a favor del matrimoni homosexual (76%), només per darrere de Suècia (79%), i els Països Baixos (84%).

"Només Rússia i Malàisia registren una majoria en contra de qualsevol tipus de reconeixement legal de les relacions entre persones del mateix sexe", indica el document.

Ipsos destaca, en aquest sentit, que a Espanya s’ha observat en els últims cinc anys "el mateix suport que en l’actualitat", pel que "no existeix un increment" però "tampoc una marxa enrere en esteterreno".

UN 64% A FAVOR DE LA DEMOSTRACIÓ D’AFECTE EN PÚBLIC

Quant a si les parelles del mateix sexe han de tenir els mateixos drets a l’hora d’adoptar nens, el 61% de mitjana global creu que així hauria de ser. Només al Perú, Polònia, Malàisia i Rússia una majoria es mostra en contra; mentre Espanya es torna a situar en les primeres posicions, sent un 77% d’espanyols els es mostren a favor, només per darrere dels Països Baixos (83%), el Canadà (81%) i Suècia (79%).

De la mateixa manera, Espanya és el país del món que més recolza la idea que les persones LGBTI mostrin obertament la seua orientació sexual o identitat de gènere amb la resta de persones, en total un 73% dels espanyols així ho reconeixen, el que suposa un percentatge molt per sobre de la mitjana global que se situa en el 51%.

El segueixen en la llista Argentina (69%) i Xile (68%), mentre que a Europa, el segon posat seria per als Països Baixos (66%) i el tercer per a la Gran Bretanya (63%).

Quant que les persones LGTBI mostrin el seu afecte en públic, els percentatges baixen en general, encara que Espanya es torna a situar com el que més ciutadans estan a favor d’aquestes demostracions (64%), gairebé el doble que la mitjana mundial (37%).

tracking