SEGRE

GUIA

Una investigació amb participació lleidatana, als CaixaResearch

Un projecte per millorar la comprensió de la malaltia rara d'Alexander

L’equip de Fisiopatologia Metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

L’equip de Fisiopatologia Metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació La Caixa impulsarà un projecte amb participació lleidatana en el marc dels ajuts CaixaResearch d’Investigació en Salut 2021. Es tracta de l’estudi Millorar la comprensió de la malaltia d’Alexander, en el qual participa el grup de Fisiopatologia Metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

A Ponent, el projecte està liderat per la professora de la UdL i investigadora Mariona Jové. La malaltia d’Alexander és una de les considerades rares, d’origen genètic, que destrueix de manera progressiva la substància blanca del cervell i les neurones, cosa que provoca alteracions neurològiques i acaba causant la mort. Aquest trastorn és a causa de mutacions en una proteïna (GFAP) que es troba als astròcits, un tipus de cèl·lules glials que són essencials per al funcionament correcte del sistema nerviós.

En aquest sentit, el projecte investiga com les mutacions de GFAP als astròcits arriben a causar importants danys tant en aquestes cèl·lules com a les neurones, centrant-se en l’estudi del paper de les vies metabòliques involucrades en l’oxidació de proteïnes i lípids en el desenvolupament d’aquesta malaltia.

Aquest coneixement també ajudarà a comprendre els mecanismes d’altres malalties neurodegeneratives més freqüents.

L’estudi, que ha rebut una subvenció d’un milió d’euros, està liderat per Dolores Pérez-Sala, del Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas-CSIC, i es desenvolupa en col·laboració amb la Universitat Medical Center Utrecht (Països Baixos), la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), la Universitat de Göteborg (Suècia) i l’IRBLleida.

A través del seu CaixaResearch d’Investigació en Salut 2021, La Caixa ha impulsat 29 projectes més d’investigació del conjunt de l’Estat i de Portugal amb la voluntat final d’aportar resultats en benefici de la salut i el benestar de les persones.

tracking