SEGRE

INVESTIGACIÓ SEGURETAT

La UdL quantifica el tràfic de persones

Un estudi aconsegueix identificar 7.448 víctimes en dos anys, una xifra que multiplica per 16 les comptabilitzades per organismes oficials || L'explotació laboral, segon àmbit després del sexual

Captura del documental ‘El cost de la fruita’ de Clara Barbal i Pablo Rogero, sobre explotació laboral.

Captura del documental ‘El cost de la fruita’ de Clara Barbal i Pablo Rogero, sobre explotació laboral.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una investigació de la Universitat de Lleida ha identificat un total de 7.448 persones víctimes del tràfic de persones a Espanya, amb l’àmbit laboral com el segon amb més afectats darrere de l’explotació sexual.

Segons l’estudi de la Universitat de Lleida publicat a les revistes European Journal of Criminology i Revista General de Derecho Penal, s’han identificat en dos anys 7.448 persones afectades per les diferents modalitats d’aquest delicte (sexual, laboral, criminal i d’altres), tipificat al Codi Penal a l’article 177 bis. La xifra total multiplica per 16 les dades oficials del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que en el mateix període de temps va quantificar 448 víctimes de tràfic de persones a l’Estat espanyol.

“La informació estadística a Espanya està molt orientada a mesurar el tràfic de persones per a l’explotació sexual, deixant de banda altres formes com la laboral que pot ser fins i tot més prevalent”, explica la catedràtica de Dret Penal de la UdL Carolina Villacampa, que ha liderat l’estudi. De les 7.448 víctimes detectades, les investigadores n’han pogut classificar 7.146, ja que de la resta, 302, no hi ha prou informació. “Els resultats permeten concloure que el nombre de víctimes identificades a l’Estat pot constituir només la punta de l’iceberg”, alerta Villacampa.

L’estudi insta a unificar criteris per recollir dades i incloure més professionals per detectar les víctimes

La investigació de la UdL ha detectat 373 víctimes de tràfic per motius laborals, una xifra que representa el 5,22 per cent del total, quan la mitjana europea és del 25 per cent. Segons afirma Villacampa, en altres països es descobreix millor aquest tipus d’explotació.

La majoria de casos es produeixen als sectors de l’agricultura i la ramaderia (285) i en el servei domèstic (28 per cent), seguits, de lluny, per la construcció, la indústria tèxtil, la restauració i els comerços o venda al detall. Les dades oficials apunten que les víctimes de tràfic laboral procedeixen sobretot de Romania i Portugal, mentre que l’estudi les situa a Àsia i l’Àfrica, especialment al Magrib.

No obstant, la majoria del tràfic d’éssers humans correspon a l’explotació sexual, amb el 92,5 per cent de les víctimes detectades, sobretot per a prostitució en clubs o pisos (40 per cent). La majoria són dones provinents d’Amèrica del Sud, l’Àfrica subsahariana i Europa de l’Est. Aquest estudi defensa “la necessitat d’una transformació en els mecanismes d’identificació de les víctimes de tràfic a Espanya” que “permeti una “recollida unificada de dades”. També aposta per ampliar “la identificació per part de determinades agències policials”, incloent-hi professionals d’altres sectors com el sanitari o educatiu.

tracking