SEGRE

Quina és l'efectivitat actual de les vacunes contra la Covid 19?

Un treballador sanitari subministra la vacuna contra el Covid-19 a una persona.

Un treballador sanitari subministra la vacuna contra el Covid-19 a una persona.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aparició de variants cada vegada més contagioses ha generat dubtes sobre l’efectivitat de les vacunes contra la covid-19. Si bé les campanyes de vacunació avancen a tot el món, amb més de 3.787 milions de dosis aplicades segons dades d’Our World in Data, la possibilitat d’encomanar-se encara després de la immunització -encara que sense símptomes greus- continua generant alarma.

Noves variants del virus, com la Delta i la Delta Plus, s’han fet majoritàries en països on els índexs d’immunització són alts, com és el cas del Regne Unit (amb el 55,4 % de la població completament vacunada) o els Estats Units (49,6 %).

Aquests nous llinatges són capaços d’encomanar més persones, si bé els científics no els consideren més letals. Tanmateix, l’augment d’aquesta base de pacients vulnerables pot elevar, des d’una perspectiva estadística, el nombre total de morts (4,1 milions fins la data).

Quin és l’efectivitat actual de les bovina anticovid?

L’efectivitat d’una vacuna és una mesura que calcula com de forta és la protecció immunològica que provoca el fàrmac per evitar un futur contagi, d’una banda, o l’hospitalització i una eventual mort, per l’altra.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’han registrat fins maig de 2021 un total de 13 vacunes diferents contra la covid-19 a través de diverses plataformes. D'aquestes, l’organització ha aprovat l’ús d’emergència dels fàrmacs de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen, Moderna, Sinopharm i Sinovac, si bé ha assegurat que analitza altres vacunes àmpliament utilitzades com a Sputnik V o Covaxin.

L’OMS i la comunitat científica consideren que una vacuna, contra qualsevol malaltia, és exitosa quan la seua efectivitat supera el 50 %, com passa amb totes les aprovades contra la covid.

El cert és que la variant Delta, identificada per primera vegada a l’Índia i segons estudis un 60 % més contagiosa que les seues predecessores, ha afectat les taxes d’efectivitat inicials d’aquests fàrmacs.

Efectivitat general vs. efectivitat contra la variant Delta

  • Pfizer/BioNTech: Els assajos clínics d’aquesta vacuna de dos dosis d’ARN Missatger van reportar una efectivitat del 95 % en la prevenció dels contagis i del 100 % contra formes greus de la malaltia.

Davant de l’aparició de variants del coronavirus, Pfizer va informar que el seu medicament ha estat efectiu en més del 95 % contra quadres severs provocats pels ceps|soques Alpha (identificada al Regne Unit) i Beta (Sud-àfrica).

Dos estudis del Public Health England, que encara es troben en revisió de parells, parlen d’un 88 % d’eficàcia d’aquesta vacuna contra una infecció simptomàtica i un 96 % contra l’hospitalització causades per la variant Delta.

  • Moderna: També sota la tecnologia d’ARN Missatger (ARNm), però amb condicions d’emmagatzemament més profitoses, aquest fàrmac ha demostrat un 94,1 % d’efectivitat contra la infecció simptomàtica. No obstant, proves han vist una disminució fins el 86,4 % en persones majors de 65 anys.

Fins ara, no hi ha estudis concloents sobre la protecció precisa generada per aquesta vacuna contra les diferents variants del coronavirus, encara que centres com la Universitat de Yale asseguren que "alguns experts creuen que pot funcionar de manera similar a Pfizer, ja que ambdues són vacunes d'ARNm".

  • Janssen: Aquesta vacuna, l’única d’una sola dosi fins ara aprovada, ha mostrat una efectivitat general d’entre 66,3 % i 72 %, que s’eleva al 80 % contra casos greus de la malaltia, segons estudis realitzats als Estats Units. El fàrmac de Johnson & Johnson ha mostrat ser eficaç contra les variants Alpha i Beta, mantenint els percentatges, segons l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) dels EUA.

A inicis de juliol, la companyia va assegurar que el seu compost és igual d’efectiu contra la variant Delta, amb una petita caiguda en les xifres, si bé un recent estudi -encara sense revisió acadèmica- veu que aquesta vacuna és menys efectiva contra aquest llinatge.

  • Oxford-AstraZeneca: Una actualització de març passat sobre l’anàlisi de les dades de les seues proves de fase III va mostrar que aquest fàrmac anticovid té una efectivitat del 76 % contra els contagis i del 100 % contra les formes greus de la malaltia. AstraZeneca i la Universitat d’Oxford han assegurat que la seua efectivitat general s’eleva a un 85 % en majors de 65 anys.

Organismes sanitaris han reduït fins el 74,6 % l’efectivitat d’aquesta vacuna contra variants com l’Alpha i Beta. A més, dos recents investigacions -encara en revisió- han mostrat que les dos dosis d’aquesta vacuna són un 60 % eficaces contra la infecció simptomàtica i un 93 % contra l’hospitalització causada per la variant Delta.

  • Novavax: Aquesta vacuna, desenvolupada als Estats Units, aporta un 90 % d’efectivitat contra el contagi i un 100 % contra formes moderades i severes de la covid-19, com va comunicar el juny passat el seu fabricant.

Aquesta companyia ha assegurat, a més, que el seu fàrmac és un 93 % efectiu contra les variants de preocupació o interès, aquelles que circulen de forma massiva com l’Alpha, Beta, Delta i Gamma, i del 100 % contra les regulars.

  • Sinopharm: Desenvolupat per l’Institut de Productes Biològics Co Ltd. de la Xina, aquest fàrmac àmpliament utilitzat a Llatinoamèrica genera una eficàcia del 79 % contra casos simptomàtics, segons els seus reports.

Un grup de científics de la universitat esrilanquesa de Sri Jayawardenapura van informar recentment que la vacuna xinesa és efectiva contra la variant Delta, després de publicar un estudi al reposador medRxiv sobre el seu comportament. Segons aquesta investigació, "tenen un nivell similar de protecció contra la infecció amb (les variants) Delta i Beta".

  • Sinovac: També fabricada a la Xina sota el nom comercial de CoronaVac, la seua efectivitat ronda el 51 % contra la malaltia simptomàtica i el 100 % en casos greus que requereixin hospitalització o que comportin la mort.

Un estudi publicat a medRxiv per la Universitat de Xile el 2 de juliol passat assegura que aquesta vacuna és menys efectiva davant de la variant andina o Lambda (3,05 vegades), una de les soques predominants a Llatinoamèrica, i davant de la Gamma i l’Alpha.

  • Sputnik V: Malgrat que encara no està aprovada per al seu ús d’emergència per l’OMS, la vacuna russa àmpliament distribuïda al món assegura tenir una eficàcia contra 97,6 % contra la soca original del coronavirus, d’acord amb recents estudis.

L’Institut Gamaleya de Rússia, desenvolupador del fàrmac, ha dit que té evidències que el seu compost ofereix una protecció major al 90 % contra la variant Delta i que és igual d’efectiva contra totes les variants.

tracking