SEGRE

La tercera dosi de la vacuna contra la covid s'obre pas

Companyies com Moderna aposten per una nova punchada abans de final d’any per la variant delta

Una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen

Una infermera preparant una dosi de la vacuna JanssenACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va aclarir aquest dijous el camí de la tercera dosi en atribuir la decisió a cada estat, i limitar-se a suggerir tenir en compte les evidències científiques, quan alguns països membres com Alemanya o França, o des de fora, el Regne Unit, anuncien l’inici al setembre d’una nova ronda de vacunacions. Els països més desenvolupats contemplen ja l’opció per a la tardor, malgrat la petició ahir de moratòria de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que apel·la a la solidaritat amb els països mes pobres, i especialment amb els seus habitants més vulnerables i els més exposats.

Les autoritats sanitàries de l’Àfrica, un continent en el qual només l’1,58 % dels seus 1.200 milions d’habitants està vacunat contra la covid-19 amb pauta completa, van recolzar aquest dijous la petició de moratòria llançada per l’OMS. "La nostra posició és clara. Necessitem vacunar tanta gent com sigui possible amb les vacunes disponibles abans de començar a mirar cap a dosi de reforç, va assenyalar aquest dijous el director dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties de l’Àfrica (Àfrica CDC) de la Unió Africana, John Nkengasong. "Aquesta postura és perquè sabem del risc de crear més variants", va afegir el líder de la resposta anticovid africana.

Tanmateix, companyies com Moderna aposten per la tercera dosi abans de final d’any a causa del probable increment de contagis provocat per la variant delta. "Creiem que un reforç (dosi 3) probablement serà necessari aquesta tardor (hemisferi nord), particularment a causa de delta", va assenyalar l’empresa, que afirma haver obtingut dades prometedores de protecció amb una dosi de 50 micrograms i espera els d’una altra dosi de 100. Per a Moderna "la força d’infecció incrementada resultant de delta", la "fatiga" per les accions de prevenció i els "efectes estacionals", com passar més temps en interiors, "portaran a un augment d’infeccions irruptives en persones vacunades".

Les empreses tenen un enorme filó de recursos en aquesta tercera dosi, i segons dades recopilades per Efe, les grans farmacèutiques internacionals involucrades en la producció de la vacuna contra la covid-19 van guanyar, en el seu conjunt, més de 24.500 milions d’euros en el primer semestre de 2021, impulsades per la creixent demanda del fàrmac. Segons dades recopilades per Efe, les farmacèutiques Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson (J&J), matriu de Janssen, van aconseguir un benefici net de 24.522 milions d’euros en aquest període, la qual cosa suposa un augment del 66 % respecte a 2020.

En la disjuntiva present, la portaveu de la CE Arianna Podestà va precisar avui durant una roda de premsa que "l’elecció sobre si s’administra una dosi de reforç recau en els Estats membres. Com sempre, encoratgem les decisions basades en la ciència, en línia amb el consell de l’Agència Europea del Medicament (EMA)". Va aclarir que, en qualsevol cas, per al futur és necessari "continuar garantint la disponibilitat de prou vacunes, també en els propers anys, davant de la possible necessitat de dosi de reforç si l’evidència científica el confirma i també per a l’aparició de noves variants". Avui en un vídeo penjat a les xarxes socials el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat que el seu país es prepara per administrar la tercera dosi de la vacuna contra la covid "per a les persones més ancianes i les més fràgils". La nova dosi, va aclarir, començarà a injectar-se a partir de setembre.

"Serà necessària, amb tota seguretat, una tercera dosi, no per a tot el món de forma immediata, però sí per als més ancians i els més fràgils. Per això ens preparem per a aquesta tercera dosi", va explicar Macron. I segons ell, aquesta és la doctrina que els han indicat els científics, que recomanen que per a "les persones immunodeprimides (...) ha quedat establert que per lluitar de forma eficient contra el virus seran necessaris records" de la vacuna. França se suma així a Alemanya o el Regne Unit, que juntament amb Israel, es mostren mes que decidits a emprendre el camí de la tercera dosi. També avui, el primer ministre israelià, Naftali Benet, ha animat avui els majors de 60 anys a rebre la tercera dosi .

"Voldria reiterar, qui sigui major de 60 anys i encara no hagi rebut la tercera dosi de la vacuna, és sis vegades més susceptible a malalties greus i, Déu no ho vulgui, a la mort", va advertir Benet.

La tercera dosi ja és administrada des de diumenge als majors de 60 anys a Israel i avui ha superat les 260.000 persones inoculades amb aquesta injecció addicional. A mitjans de juliol, Israel ja va començar a administrar la tercera dosi també a adults immunodeprimits. A Xile, en l’avançada dels països llatinoamericans que preveuen planificar aquesta tercera dosi juntament amb l’Uruguai, el seu ministre de Salut, Enrique Paris, ha confirmat avui que s’engegarà un programa de "dosi de reforç", encara que resta fixar el seu calendari i determinar quina part de la població accedirà.

tracking