SEGRE

PALEONTOLOGIA TROBALLA

Descobreixen a l'Alt Urgell restes fòssils de la tortuga marina més gran d'Europa

Trobada a Coll de Nargó, de quatre metres de llarg i 70 milions d'anys d'antiguitat

La restauració de les restes fòssils de la pelvis de la gran tortuga al museu Dinosfera.

La restauració de les restes fòssils de la pelvis de la gran tortuga al museu Dinosfera.ICP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Excavacions arqueològiques a Coll de Nargó han descobert restes fòssils de la tortuga marina més gran mai trobada a Europa. La seua antiguitat s'estima en uns 70 milions d'anys i la seua mida, de fins a quatre metres de llarg. Actualment es restauren a la Dinosfera de l'Alt Urgell i s'exposaran al públic a partir del setembre.

Personal de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) treballa aquests dies a l’Alt Urgell per netejar i restaurar les restes fòssils de la tortuga marina més gran trobada a Europa. Van aparèixer a Coll de Nargó, entre els pobles de Valldarques i Gavarra. La seua antiguitat s’estima entre 70 milions d’anys i la seua mida, entre tres metres i mig i quatre metres. Les seues dimensions superen les de l’exemplar més gran trobat fins a la data, una gran tortuga del gènere Archelon que es conserva actualment al Museu d’Història Natural de Viena.

L’existència d’aquestes restes va sortir va sortir a la llum l’any 2017, quan un turista alemany els va veure i en va donar avís. L’estudi del jaciment va arribar quatre anys després, entre finals del 2020 i principis d’aquest any. Va ser llavors quan es van extreure del terra els fragments fossilitzats de la gran tortuga, així com altres d’ossos que corresponien a altres exemplars. El lloc de l’actual Pirineu on els van trobar estava submergit sota el mar fa setanta milions d’anys. El paleontòleg Òscar Castillo, encarregat de les visites guiades a la Dinosfera, va protar a terme la primera anàlisi de la troballa.

Per la seua part, el cap del grup d’investigació en ecosistemes de dinosaures de l’ICP, Àngel Galobart, va explicar que les restes en les quals treballen els restauradors pertanyen a la pelvis de la tortuga, d’un metre d’ample. “Basant-nos en les mesures de la pelvis, podem determinar que el diàmetre de la tortuga mesurava uns dos metres i mig, i l’animal feia entre tres metres i mig i quatre de longitud”, va valorar. Els primers indicis apuntaven que els fòssils pertanyien a part de la closca de la tortuga, “però al començar-hi a treballar vam veure que es tractava de la pelvis”, va puntualitzar.

La restauració de la pelvis de la tortuga es porta a terme a la Dinosfera i els visitants poden observar el procés. Una vegada finalitzin aquests treballs, està previst exposar-los al públic a les instal·lacions del museu Dinosfera a partir d’aquest mes de setembre.

De la mateixa manera que amb els treballs per restaurar la pelvis de la tortuga, també en aquest cas els visitants poden observar el procés de restauració.

Troben i restauren un niu amb sis ous fossilitzats de dinosaure L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont encapçala també l’estudi d’una posta d’ous de dinosaure que es va localitzar l’any passat a la comarca de l’Alt Urgell. En aquesta ocasió, la troballa va tenir lloc al curs del riu Sallent i el niu contenia sis ous. Els treballs s’estan duent a terme al museu de Coll de Nargó. Una vegada estigui restaurat, el niu se sumarà a la posta més gran d’Europa, de 28 ous de dinosaure, localitzada l’any 2005 al jaciment de Pinyes.

La restauració de les restes fòssils de la pelvis de la gran tortuga al museu Dinosfera.

La restauració de les restes fòssils de la pelvis de la gran tortuga al museu Dinosfera.ICP

tracking