SEGRE

EXPOSICIONS CIÈNCIA

Joan Oró, el científic de la vida, s'instal·la al Museu de l'Aigua

Exposició permanent amb 161 peces del llegat de l'il·lustre lleidatà

Josep Vallverdú va visitar l’exposició amb Mercè Piqueras i Francesc Oró, nebot del científic.

Josep Vallverdú va visitar l’exposició amb Mercè Piqueras i Francesc Oró, nebot del científic.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sala de l’antic Xalet dels Enginyers ubicat al recinte del campament de La Canadenca, acull des d’ahir l’exposició permanent Joan Oró. El científic de la vida, en la qual es mostren 161 peces propietat del científic lleidatà que van des del primer despatx del científic, que va viatjar de Lleida a Houston i posteriorment va tornar a Catalunya, passant per un ordinador Macintosh, imatges d’òrbites lunars i de Mart o la Gran Creu de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi. Així mateix, l’exposició es completa amb cartells amb informació biogràfica i un vídeo explicatiu de la seua vida.

“Des de la Fundació Oró tenim un objectiu primordial, despertar la vocació científica entre els joves. A més volem donar a conèixer la figura d’un científic de la talla de Joan Oró als joves de Lleida, per a qui és un desconegut”, va explicar el nebot del científic i president de la Fundació Oró, Francesc Oró, que va avançar que treballen amb l’ajuntament de Lleida per celebrar el centenari del científic el 2023.

“Es tracta d’una mostra amb un valor patrimonial innegable, Oró és un lleidatà il·lustre i aquesta exposició és una manera d’atansar el seu treball a la societat lleidatana”, va explicar el regidor de Cultura de Lleida, Jaume Rutllant.

L’espai escollit per ubicar aquesta mostra, el Museu de l’Aigua, està vinculat a l’inici d’un projecte educatiu cridat Univers-Aigua, una proposta que atansarà als centres educatius de la província la importància de l’aigua en diferents elements, des de l’aparició de vida a la Terra, la seua existència en altres planetes o el desenvolupament de Lleida com a ciutat al voltant del riu. A més, Rutllant també va voler destacar el treball dut a terme des de la Universitat de Lleida per “fer l’inventari i preservar el llegat d’Oró”.

En l’acte de presentació també va ser present una de les seues col·laboradores més properes, Mercè Piqueras, que va destacar la capacitat de Joan Oró per fer comprensible la ciència per a tots els públics. “Oró va ser un divulgador científic sense saber-ho i això el va convertir en un personatge proper per a tothom”, va explicar una Piqueras que es va mostrar “il·lusionada” de poder atansar la figura del científic als joves estudiants de Lleida.

L’exposició és gratuïta. Els horaris de visita són de dimarts a divendres d’11.00 a 14.00 hores i els dissabtes de 17.00 a 20.00.

tracking