SEGRE

ADDICCIONS

Un menor espanyol, primer cas al món d'hospitalització per una greu addicció al videojoc Fortnite

La família havia observat des de l’inici del començament del curs major absentisme escolar, ruptura dels horaris de descans i desvinculació del ritme del curs coincidint amb un canvi de classe

El fenomen ‘Fortnite’

El fenomen ‘Fortnite’SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de l’Hospital Provincial de Castelló, la Universitat Jaume I i el Hospital General Universitario ha publicat el primer cas clínic al món d’un menor que va haver de ser hospitalitzat durant dos mesos per l’abús de videojocs en presentar una greu addicció comportamental a Fortnite.

Els símptomes que han portat a la decisió d’hospitalitzar el pacient, un adolescent de la província de Castelló amb greu addicció comportamental al videojoc de Fortnite, incloïen aïllament en domicili, rebuig d’interaccions socials amb negació a anar a serveis sanitaris, inflexibilitat personal persistent, escàs interès pel seu entorn i molt selectiu en els seus gustos i amb activitats restrictives.

A més, presentava alteracions en l’acompliment de les activitats bàsiques de la vida diària, a la presa del tractament prescrit a l’hospital de dia i en el ritme de son, segons informa l’UJI.

Es tractava d’un menor amb un molt alt rendiment acadèmic previ. La família havia observat des de l’inici del començament del curs major absentisme escolar, ruptura dels horaris de descans i desvinculació del ritme del curs coincidint amb un canvi de classe.

Segons l’UJI, la generalització de l’ús de noves tecnologies en la vida quotidiana i el lleure ha portat a col·lació potencials perjudicis de l’ús inadequat dels videojocs i la necessitat de tractament especialitzat en aquelles persones amb signes d’addicció comportamental.

Aquest extrem s’ha confirmat amb el cas clínic estudiat per un equip d’investigació format per Silvia Márquez Arbués, de l’Hospital Provincial; Carla Ramos-Vidal, T. Álvarez-Núñez i Matías Real-López (INTEGRA-Grup d’investigació sobre la salut mental de la infància i l’adolescència) de l’UJI i l’Hospital Provincial, i Matilde Espinosa-Mata, de l’UJI i el Hospital General Universitario de Castelló, tots ells del Programa de Trastorno Mental Grave de la Infància i l’Adolescència.

L’equip ha efectuat una revisió de les publicacions científiques sobre les actuals addiccions comportamentals i, en concret, al videojoc Fortnite a les bases de dades IBECS, PubMED, PsyNet, PsycArticles i Google Acadèmic.

Després de l’avaluació, els professionals plantegen que l’addicció als videojocs actua com a reguladora de l’intens malestar per la pèrdua d’un familiar i per l’ansietat derivada de l’augment del nivell d’exigència en el context educatiu.

El tractament ha precisat un abordatge intensiu multidisciplinari, des d’un enfocament cognitiu conductual, treballant tant amb el pacient com amb la seua família i, alhora, la implementació d’estratègies d’intervenció com reestructuració cognitiva, desenvolupament d’habilitats personals, maneig de contingències i establiment de pautes diàriament.

Això li ha servit per "ser capaç d’apreciar les repercussions que l’ús del videojoc estava tenint en la seua vida diària" i li ha permès abordar el dol per la mort del seu familiar "i com l’ús del joc va començar com un refugi per al seu malestar emocional".

Els resultats han mostrat una disminució significativa de l’ús de pantalles (en una primera fase després de l’hospitalització amb supervisió i únicament per a contacte amb iguals per fomentar la seua socialització), així com una millora del funcionament personal i social del pacient.

Els especialistes implicats en l’estudi han advertit sobre la necessitat de fer atenció els comportaments dels menors entre els quals s’ha estès el seu ús atesa "la precocitat creixent en el seu consum", especialment per "la falta de maduració en les funcions executives i cognitives durant l’adolescència".

tracking