SEGRE

La fúria del volcà a La Palma

Els terratrèmols dels últims dies a l’illa provoquen que fins a set boques expulsin lava i cendres, un procés que pot durar almenys diversos dies

Un treballador de l'Institut Vulcanològic de les Canàries pren la temperatura d'un riu de lava.

Un treballador de l'Institut Vulcanològic de les Canàries pren la temperatura d'un riu de lava.involca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un volcà de l’illa de La Palma va entrar ahir en erupció després d’una setmana de constant terratrèmols, més de 300, deixant al seu pas rius de lava, incendis i milers d’evacuats. El volcà, situat a la zona de Cabo de Vaca, al municipi d’El Paso, va començar a rugir en forma d’un sotrac i una forta explosió cap a les 15.10 hores que va generar una columna de cendres, que aviat van seguir borbolls de lava que es van elevar molts metres sobre el terra des de diverses boques eruptives, fins a set al tancament d’aquesta edició. Es tracta de la primera erupció volcànica que pateix l’illa canària des del 1971, quan el volcà Teneguía va expulsar lava i cendra durant 24 dies. Abans també hi va haver l’erupció del volcà de San Juan del 1949, que va durar 47 dies en total. Aquesta seria la setena erupció que pateix l’illa des que se’n tenen registres.

En el moment de l’explosió inicial les evacuacions ja havien començat. Segons va detallar la Guàrdia Civil, ja ha afectat més de 5.000 persones de diferents barris dels municipis d’El Paso, Tazacorte i Los Llanos de Aridane, després d’arrancar amb 300 persones que vivien a Alcalá i El Paraíso, els barris més propers a la zona d’erupció. No obstant, des del cos policial no descarten que s’hagi d’evacuar fins a 10.000 persones que viuen a l’entorn del volcà, que podria estar expulsant lava i cendra durant diversos dies. El Govern canari va sol·licitar la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències per ajudar en les tasques d’evacuació i contenció dels rius de lava que, lents però constants, avancen per l’illa cremant-ho tot al seu pas.

El coordinador científic de l’Institut Vulcanològic de lesCanàries, Nemesio Pérez, va reconèixer que l’erupció els ha agafat “una mica de sorpresa” perquè s’ha produït “més ràpid” del que s’esperaven i va dir que es podrà donar per finalitzada quan passin diversos dies sense emissions de diòxid de sofre (SO2). Va recordar que totes leerupcions que s’han produït a l’arxipèlag són fissurals, és a dir, fissures que surten a l’escorça terrestre, de vegades de diversos quilòmetres. En aquest cas, la primera fissura que es va obrir mesurava 250 metres i més tard va aparèixer una segona fissura cap al sud, probablement de dimensions similars. Les fissures van anar apareixent al llarg de la jornada fins a arribar a un total de set. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va viatjar ahir a La Palma i tots els partits van mostrar el seu suport als canaris.

tracking