SEGRE

ERUPCIÓ LA PALMA

L'Aemet veu molt poc probable pluja àcida a les Canàries i descartada a la Península

L'Aemet veu molt poc probable pluja àcida a les Canàries i descartada a la Península

L'Aemet veu molt poc probable pluja àcida a les Canàries i descartada a la PenínsulaEFE/ Carlos De Saá

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) veu "molt poc probable" que en les pròximes hores, almenys aquest dijous i divendres, vagi a caure pluja àcida en alguns punts de les illes més muntanyoses de l’arxipèlag canari, i descarta aquesta possibilitat a la Península i les Balears.

Una vegada actualitzada la informació de la que disposa, l’Aemet rebaixa el percentatge de possibilitats de pluja àcida a les Canàries que va apuntar ahir, dimecres.

Rubén del Campo, portaveu de l’organisme estatal, ha indicat aquest dijous que en cas que caigués pluja àcida seria "un episodi puntual", i que els aspectes nocius sobre la salut es produeixen quan aquest fenomen es prolonga mesos, fins i tot anys, i també depenen de la proximitat respecte al focus d’emissions, en aquest cas el volcà.

Quant a les emissions de gasos, la previsió és que aquest dijous i divendres es dirigeixin en direcció sud, arribant en superfície zones de La Gomera, El Hierro i Tenerife, encara que les concentracions de diòxid de sofre més grans (SO2) es produiran a La Palma a altituds superiors on habitualment hi ha població.

A uns 1.500 metres, les emissions es podrien dispersar entre avui dijous i divendres a la resta de les illes de l’arxipèlag, encara que "a concentracions molt inferiors" a l’entorn del focus eruptiu.

De moment, a nivell de superfície, la qualitat de l’aire no s’ha vist alterada pel volcà, i el model d’emissió de contaminants no observa una "arribada significativa" de gasos.

L’Aemet preveu per a les pròximes hores a les Canàries precipitacions de pluja a les illes de més relleu, en tot cas febles i procedents de núvols baixos.

A partir de les últimes observacions, estima que la columna eruptiva assoleix uns 3.000 metres d’altitud. Els vents a la zona, del nord-est, es veuen alterats pel focus d’aire calent i provoca un corrent de vents permanents.

Entre els 3.000 i 5.000 metres la direcció del vent predominant és sud-oest, amb velocitats entre els 40 i els 50 quilòmetres per hora, i la previsió que giri al nord-oest a partir dels 5.000 metres a última hora de divendres.

tracking