SEGRE

VÍDEO | Què ha passat a les festes de La Mercè? 20 detencions i 43 ferits

40.000 joves s’han reunit als voltants de plaça Espanya. 13 dels 43 ferits són per arma blanca i hi ha una "possible" agressió sexual

Que ha passat a les festes de la Mercè? 20 detencions i 43 ferits

Que ha passat a les festes de la Mercè? 20 detencions i 43 feritsEFE/Marta Pérez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els incidents al macrobotellón que aquesta nit ha reunit a 40.000 joves als voltants de la plaça Espanya de Barcelona, en la segona nit de les festes de la Mercè, ha derivat en 20 detencions i 43 ferits, 13 d’ells per arma blanca, així com una "possible" agressió sexual. Aquests són alguns dels vídeos que s'han difós a les xarxes socials.

Així ho ha detallat en roda de premsa el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que ha admès que amb el macrobotellón d’aquesta nit s’ha passat d’"una situació d’ocupació massiva de l’espai a un problema d’ordre públic", per la qual cosa els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana estan planificant un dispositiu per evitar que els incidents es tornin a reproduir aquesta nit.

Segons Batlle, els aldarulls es van iniciar arran de l’assistència d’una ambulància a una persona que havia estat apunyalada al carrer Maria Cristina, la qual cosa va donar peu a un "atac directe" per part dels concentrats contra els agents que donaven suport a l’actuació mèdica.

A partir d’allà, ha precisat Batlle, es va desencadenar una "espiral de violència" que s’ha saldat amb un atac a les façanes del Palau de Congressos, destrosses a dos vehicles no logotipats de la Guàrdia Urbana i en motos de lloguer, crema de contenidors i arbres, un intent de muntar una barricada i llançament de botelles, a més d’una "possible" agressió sexual a la zona.

Durant una llarga nit d’incidents, que s’han prolongat en focus dispersos fins les 8:00 hores, han rebut assistència sanitària 43 persones -17 d’elles per lesions lleus, 23 de menys greus i tres de greus- i entre els ferits n’hi ha 13 d’agredits amb arma blanca.

El macrobotellón ha reunit a entre 20.0000 i 40.000 persones, "molt joves i a partir de determinada hora molt afectats pel consum de begudes alcohòliques" i, segons Batlle, el seu perfil "no coincideix majoritàriament" amb el dels que es van concentrar fa una setmana a Bellaterra.

Segons el tinent d’alcalde, la policia ha hagut de blindar les comissaries de la Guàrdia Urbana i dels Mossos a la zona i han actuat per a "perimetrar" l’espai i evitar que els incidents assolissin zones residencials, encara que ha advertit de què amb 40.000 persones la situació era d’una "extraordinària complexitat".

"Una cosa és preveure i una altra poder evitar", ha assenyalat el regidor, que ha insistit que els efectius policials -que incloïen antiavalots de Mossos- no s’han vist "desbordats", sinó que van actuar amb "congruència, oportunitat i proporcionalitat".

Ha recalcat que els incidents d’ahir a la nit, a diferència dels botellones d’aquest estiu a les platges, constitueixen un "problema d’ordre públic" i, com a tal, "l’han d’afrontar els Mossos, que són els que tenen responsabilitat" en aquest àmbit.

De fet, responsables dels Mossos i la Guàrdia Urbana estan planificant un dispositiu per evitar que aquesta nit es tornin a repetir uns incidents que el tinent d’alcalde ha qualificat d’"explosió d’incivisme" i, al seu parer, no tenen "comparativa amb què la ciutat ha viscut els últims mesos, amb llançament de material incendiari."

Albert Batlle ha adduït que, malgrat la presència policial a la zona perquè el botellón era un "fet previst", durant tot el dia es va haver de protegir "espais sensibles" de la ciutat amb motiu de les protestes per la detenció de l’expresident Carles Puigdemont, la qual cosa va requerir un "desplegament important" de Mossos.

Per la seua part, el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, que ha comparegut amb Batlle, ha insistit que el macrobotellón no tenia "cap connexió" amb la festa de la Mercè ni els espais de les activitats programades, que s’han desenvolupat amb "normalitat".

Que ha passat a les festes de la Mercè? 20 detencions i 43 ferits

Que ha passat a les festes de la Mercè? 20 detencions i 43 feritsEFE/Marta Pérez.

tracking