SEGRE

És Instagram una plataforma tòxica per a les adolescents?

El logotip d'Instagram

El logotip d'InstagramPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Instagram ha negat ser una plataforma tòxica per a les adolescents i contribuir a la creació de problemes d’imatge corporal, en resposta a una investigació sobre el tema publicada per The Wall Street Journal (WSJ), i ha afirmat que la major part de noies joves amb problemes considera que Instagram les ajuda en comptes de perjudicar-les.

Un reportatge publicat per WSJ a mitjans de setembre alertava sobre l’existència d’un informe intern sobre el que Instagram va tenir coneixement el març de 2020 que assenyalava l’impacte negatiu que les comparacions podien tenir en les usuàries adolescents de la xarxa social.

La investigació sobre Instagran recollia que "el 32 per cent de les noies adolescents va dir que quan se sentien malament amb els seus cossos, Instagram els va fer sentir-se pitjor", segons va informar WSJ, que va arribar a qualificar com a "tòxica" la plataforma per a les adolescents.

Ara, Facebook, propietària d’Instagram, ha respost a aquesta investigació amb un comunicat i ha assegurat que "no és precisa" en afirmar que Instagram és una xarxa social tòxica per a les noies joves. També ha revelat noves dades de la investigació de març de 2020 i d’altres de recents sobre el tema.

En primer lloc, Facebook ha matisat les dades de WSJ i ha afirmat que només entre les menors que van manifestar tenir problemes d’imatge corporal, el 32 per cent creia que Instagram li feia empitjorar, i no una de cada tres de totes les adolescents usuàries, com se suggeria inicialment.

Les adolescents afectades per 11 problemes de 12 àrees estudiades, entre les quals s’inclouen solitud, ansietat, tristesa i desordres alimentaris, van afirmar de fet que Instagram no només no els feia empitjorar sinó que les feia trobar-se millor. La imatge corporal va ser l’únic dels 12 àmbits analitzats en el qual les noies adolescents van manifestar sentir-se pitjor després d’utilitzar Instagram, encara que "la majoria de les adolescents amb problemes d’imatge corporal van assegurar que Instagram els feia millorar (22 per cent) o no tenia impacte (45 per cent)" segons la companyia nord-americana.

Facebook també ha destacat que les dades de la investigació de març de 2020 procedien només d’un estudi de 40 noies adolescents, per la qual cosa tenia "limitacions", i que la seua finalitat era "informar converses internes sobre les percepcions més negatives d’Instagram dels adolescents".

Així mateix, la companyia ha fet referència a un altre estudi efectuat per Pew Research en el qual la major part d’adolescents afirma que les xarxes socials tenen efectes positius, amb un 81 per cent que assegura que els ajuda a connectar. Alhora, aquesta investigació recull que el 43 per cent dels adolescents afirma sentir pressió per publicar contingut que els faci 'veure's bé' davant els altres.

tracking