SEGRE

El cementiri de Lleida estrena un espai de record al dol perinatal

La iniciativa vol donar suport a les famílies que han perdut un nadó abans o poc després del seu naixement

L'acte ha comptat amb famílies que han explicat la seua experiència.

L'acte ha comptat amb famílies que han explicat la seua experiència.Maite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Lleida ha habilitat un nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal al cementiri municipal. Segons el consistori, l’objectiu és dedicar una zona a les famílies que han patit una pèrdua perinatal per facilitar l’elaboració del dol, "donat que la societat no dona suport suficient i se silencia el procés de dol, sent factors que poden derivar en malalties físiques i psicològiques". A més, es vol donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies.

L’Espai Empremtes, ubicat al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió. La figura geomètrica té forma de cercle i està integrada al medi natural.

L'alcalde, Miquel Pueyo, ha destacat que la xarxa de suport és imprescindible en processos com aquest i que cal "saber llegir, acompanyar i compartir la sensibilitat en aquests moments". Pueyo ha indicat que cal recuperar els valors i proporcionar el temps necessari per gestionar el dol i la memòria i que aquests "són canvis que s’han d’impulsar per assegurar que a cada individu la dignitat d’una mort humanitària, i no solitària, que pugui ajudar a minimitzar el sofriment".

L’Espai Empremtes està ubicat al departament de Sant Crist / Javí Martín. Paeria

La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha assegurat que aquesta era una assignatura pendent a la ciutat. Pifarré ha comentat que és un espai que busca transmetre benestar, calma i pau, i s’ha referit al cercle com una figura geomètrica, present en moltes creences, que s’associa a la idea de l’infinit, l’eternitat, d’allò espiritual. També ha destacat la seva integració a l’entorn, que alhora, es diferencia amb una cinta d’acer que s’aixeca del terra per interaccionar amb elements naturals, interpretant el moviment i la fragilitat de la vida.

En representació del Servei de suport al Dol de Ponent, Montse Robles ha agraït la implicació de la Paeria en la creació d’aquest espai. Robles ha explicat la necessitat de sumar esforços per unificar l’atenció a les persones que passen per un procés com aquest i com han de seguir treballant per canviar determinades lleis. En aquest sentit, aquest divendres s’il·luminarà la façana de la Paeria amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional.

Júlia Muñoz, en representació de les famílies, ha compartit la seva experiència i ha tramès unes paraules sentides i íntimes del que havia viscut i sentit. Segons ha dit, el llaç emocional que s’havia creat és indestructible i que la criatura mai deixarà de ser el seu fill. Ha conclòs dient que sempre estaria present sense ser-hi.

L’acte per inaugurar aquest espai ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals de I Fiori Duo i d’una ofrena floral, a l’entorn de l’escultura. Diversos regidors de la Paeria han assistit a l’acte, així com representants de l’àmbit sanitari i d’entitats com Llavors de Vincle o Alleta.

tracking