SEGRE

La intel·ligència emocional, la qualitat més important d'un cap per al 47% dels empleats joves

Treballadores a l'oficina.

La intel·ligència emocional, la qualitat més important d'un cap per al 47% dels empleats joves

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi que analitza quines qualitats hauria de tenir el cap o líder ideal, segons la població activa, conclou que el perfil més valorat és per a un 47% dels espanyols, saber reconèixer, felicitar i apreciar els èxits, a més de tractar bé l’equip.

Si comparem els resultats de l’estudi d’aquest 2021 amb el d’anys anteriors, que elabora Infojobs, els atributs directament relacionats amb la intel·ligència emocional són cada vegada més importants a un cap ideal per part dels empleats.

L’últim any, les qualitats que més han crescut en aquest sentit són l’empatia, la humilitat, la capacitat de comunicar i l’escolta activa, que són les més valorades, per al 42% dels empleats espanyols (+3,5 punts percentuals respecte a 2019).

Altres habilitats relacionades amb activitats organitzatives o de lideratge com són, per exemple, delegar, tenir experiència, saber prioritzar o tenir una visió global han anat reduint la seua importància en la construcció del cap ideal. Els últims llocs del rànquing sobre les qualitats que ha de tenir un cap ideal estan ocupats per tenir carisma en el treball|feina (10%), pensament crític (8%) i passió (ambdues amb un 6%).

Mentre les empreses busquen directius compromesos i honestos, els treballadors prefereixen líders empàtics capaços de reconèixer assoliments|èxits. L’habilitat més valorada per la Població Activa (PA) en un líder coincideix amb dades del III Baròmetre de l’ocupació|ús realitzat per InfoJobs, que situa la falta de reconeixement en el treball|feina com la tercera preocupació dels millennials (25-34 anys) en material laboral, i la primera vinculada a un aspecte emocional.

En canvi, difereix de la soft skill més demandada per part de les empreses en els directius, que és el compromís i l’honestedat, així com la visió global i saber treballar en equip, amb un 37% per part de les empreses enquestades. Qualitats que, aquest any, queden per sobre de ser organitzat i centrat en objectius.

Si es comparen les qualitats d’un cap ideal per a empleats i empreses, s’aprecia certa divergència ja que, encara que l’honestedat, el compromís i saber treballar en equip són habilitats de summa importància per a ambdós grups, l’empatia i el reconeixement són atributs importants només per als empleats, mentre que el compromís, l’honestedat i la visió global són indispensables per a les empreses.

Així mateix, la capacitat de treballar en equip (61%), la capacitat de resoldre conflictes o problemes (48%) i la proactivitat (44%) es posicionen com les skills més buscades per part de les empreses. Tanmateix, d’altra banda, s’aprecia que l’orientació a resultats disminueix en importància respecte a l’any passat (38%).

Les dones volen líders que es preocupin i sàpiguen gestionar emocions, els homes prefereixen l’honestedat i el carisma. Analitzant les dades sobre les qualitats que ha de tenir un cap ideal des d’una perspectiva de gènere, s’aprecia que varien notablement. Mentre que les dones tendeixen a valorar més un cap que reconegui, feliciti i apreciï els assoliments|èxits (50%), sigui empàtic (47%) i que es preocupi i gestioni l’ànim dels seus empleats a través de l’escolta activa (31%); els homes, donen més importància a altres atributs propis del lideratge relacionats amb ser honest i confiable (42%), que sàpiga delegar i confiar (35%), experimentat (25%), que sàpiga prioritzar (17%) i ser carismàtic (12%).

Els més joves (16 a 24 anys) opinen diferent: l’empatia és el més important. Si realitzem la comparativa per edats segmentades, destaquem les diferències del grup més jove d’edat (16 a 24 anys): per als centennials —els nascuts a partir del 95— l’empatia és el més important (47%), seguit pel reconeixement (42%) i l’honestedat (33%).

S’observa que hi ha un canvi generacional ja que els més joves reclamen més empatia, escolta activa, passió, intel·ligència emocional i humilitat entre les qualitats que ha de tenir el seu cap. D’altra banda, les qualitats més valorades per les generacions majors compreses entre els 45 i els 65 anys d’edat, trobem ser honest i confiable (44%), saber treballar en equip (40%) i delegar i confiar (37%).

tracking