SEGRE

Verge i Jordà reivindiquen el rol de les dones rurals en la transformació feminista i verda de Catalunya

Les conselleres es reuneixen amb la Junta de l’Associació Dones del Món Rural i participen en una jornada tècnica de treball en el marc de les commemoracions del Dia Internacional de les Dones Rurals

Les conselleres Verge i Jordà en un moment de l'acte del Dia Internacional de la Dona Rural

Verge i Jordà reivindiquen el rol de les dones rurals en la transformació feminista i verda de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, s’han reunit avui amb la Junta de l’Associació Dones del Món Rural i han participat en una jornada tècnica per visibilitzar i impulsar el rol de les dones en l’àmbit rural. Tant la reunió com la jornada s’emmarquen en els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals.

El 15 d’octubre, se celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dona Rural, amb l’objectiu de reivindicar i reconèixer el paper cabdal de les dones en el sector primari i la indústria alimentària, a més del seu rol fonamental en el manteniment de la població en el territori. En aquest sentit, la consellera Verge ha remarcat la importància del paper de les dones en el món rural: “la transformació verda i la transformació feminista són aliades naturals i tenen com a protagonistes les dones”; i és per això que ha remarcat que cal reconèixer la diversitat de les dones, “no només en les paraules, sinó també en dissenyar i implementar polítiques que tinguin en compte que les formes de discriminació són múltiples i interrelacionades”, ha apuntat Verge.

“La conselleria d’Igualtat i Feminismes vol fer una cosa tant revolucionària com és fer complir les lleis”, ha afegit Verge, “i és per això que totes les polítiques que afecten el món rural han d’assegurar la transversalitat de la perspectiva de gènere, l’equilibri entre el treball de mercat i el treball domèstic i de cures o l’erradicació de les violències masclistes”, entre d’altres accions. Jordà ha recordat que “encara avui, al món rural, però també al marítim, les dones viuen una doble invisibilitat pel fet de ser dones i desenvolupar-se en aquest sector tradicionalment masculí”. Per aquest motiu, ha afegit que cal “donar valor a la feina de les dones al món rural i posar en relleu la seva importància a escala social, econòmica i mediambiental”, ja que “la sostenibilitat del medi rural passa per l’arrelament de les dones al territori”.

Programa de les dones al món rural i marítim 2021-2025

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha refermat el compromís del Govern per desenvolupar i millorar les polítiques públiques que impliquen les dones rurals i les dones de la mar, i la voluntat d’incorporar la dimensió de gènere en totes les seves actuacions. Un compromís que també ha concretat la consellera d’Igualtat i Feminismes bo i destacant la feina que està duent a terme el Grup de Treball d’Anàlisi sobre la Discriminació Laboral de les Dones (GT4TREBALL) de l’Observatori de la Igualtat de Gènere.

Aquest òrgan, adscrit a l’Institut Català de les Dones, està donant suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per elaborar el nou Programa de les dones al món rural i marítim 2021-2025. “Aquests programes constitueixen un instrument de treball per reforçar la visibilitat, la presència i el reconeixement de les tasques que duen a terme les dones dins el marc de les explotacions agràries i pesqueres”, ha afirmat la consellera Verge.

El GT4TREBALL està elaborant una proposta d’indicadors per poder visibilitzar la situació de les dones en l’àmbit rural, incloent informació relativa a les violències masclistes. Han de ser indicadors que puguin establir-se com a indicadors de referència i permetin una anàlisi des d’una perspectiva de gènere interseccional, és a dir, que “consideri les múltiples formes de discriminació que afecten les dones rurals”, ha apuntat la consellera Verge.

Jornada tècnica per visibilitzar i impulsar el rol de les dones 

Més tard, totes dues conselleres han participat en una jornada tècnica i de reflexió organitzada pels dos departaments que ha comptat amb la participació d’un centenar de dones de l’àmbit rural. La jornada s’ha desenvolupat en quatre grups de treball, que han abordat eixos temàtics com ara l’agenda rural, l’aplicació de la llei d’igualtat, les mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària o els sistemes de producció agrària.

En la jornada de reflexió, també hi han participat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells.

L’Associació de dones del Món Rural

L’Associació de Dones del Món Rural és un grup de dones rurals de Catalunya, principalment ramaderes i pageses, que vetlla per donar visibilitat a la seva feina, defensar els seus interessos i necessitats, crear sinergies i millorar la igualtat d’oportunitats del sector.

Viquimarató: dones del món rural i marítim i de la indústria alimentària

Amb l’objectiu de fer visibles les dones del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) i de la indústria alimentària, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la col·laboració d’Amical Wikimèdia, ha organitzat una viquimarató en línia que tindrà lloc el pròxim dilluns 18 d’octubre de 10 a 12 hores.

Aquesta activitat consisteix a afegir continguts a la Viquipèdia que facin referència al món rural i alimentari. D’una banda, incorporant biografies de dones d'aquests àmbits, i, de l’altra, incloent articles sobre el paper de les dones en els diferents sectors del món rural i de la indústria alimentària.

Les Escoles Agràries de Catalunya han participat activament en l’organització d’aquest acte, i també l’Associació Dones del Món Rural i l’Associació Catalana de Dones de la Mar.

Perspectiva de gènere al sector primari

Segons dades de l'any 2019, només el 31% de les dones són titulars d’explotacions agrícoles i el percentatge de dones que s’hi dediquen professionalment és del 20%.

La Generalitat duu a terme polítiques rurals i de dones amb l’objectiu de fomentar l’emprenedoria, el lideratge i la participació en espais públics i de presa de decisions; potenciar la transmissió dels sabers tradicionals, i visibilitzar la seva contribució al manteniment de les explotacions familiars.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està implementant el Programa de dones del món rural i marítim que recull la voluntat política i tècnica d'incorporar la transversalitat de gènere en les polítiques del Departament. A aquest efecte, es va crear el Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, que estableix un marc de relació entre el Departament d'Agricultura i l’Associació Catalana de Dones de la Mar i l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya.

Entre les actuacions, també cal destacar el Programa de mentoria professional entre dones del sector primari que consisteix a oferir el suport d’una mentora amb àmplia trajectòria al sector a una dona emprenedora que vol iniciar la seva activitat professional.

tracking