SEGRE

Llençar només la part florida d'un aliment és perillós

De vegades, no n’hi ha prou amb treure la part podrida dels aliments

Foto d’arxiu d’una dona comprant fruita en un supermercat.

Foto d’arxiu d’una dona comprant fruita en un supermercat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acte quotidià de treure la part florida i menjar la resta de l’aliment no és per a gens aconsellable. A causa de la seua petita mida, les micotoxines, que són compostos tòxics que produeixen floridura, es poden difondre per tot l’aliment, encara que sembli sa.

Es coneixen més de 400 micotoxines produïdes per diferents espècies de fongs filamentosos, encara que només una desena es consideren rellevants a causa de la seua habitual presència en aliments i a la gravetat de les malalties que poden causar.

Quan hi ha una exposició a micotoxines, no se solen desenvolupar els típics símptomes gastrointestinals que passen amb altres toxines. L’aparició de símptomes aguts es relaciona amb una ingesta de grans quantitats de micotoxines. El risc més gran és una acumulació en l’organisme i que pot produir efectes crònics, entre els quals s’inclou l’aparició de tumors. Per exemple, l’aflatoxina B1 és l’agent cancerigen natural més potent que existeix i està associada al desenvolupament del càncer de fetge.

On trobem micotoxines?

Entre els aliments amb micotoxines trobem els cereals i els seus derivats, les fruites i la fruita seca, carn, productes lactis i un llarg etcètera.

Tenint en compte el percentatge que representen en la nostra dieta, els cereals es consideren la principal font de micotoxines en l’ésser humà. Tanmateix, no és motiu d’alarma, ja que els controls que passen els aliments per arribar al mercat lliures de micotoxines són molt exhaustius. Per aquesta raó, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no comprar aliments en parades de carrer, perquè hi podria haver més risc de micotoxines.

La seguretat a casa

És molt important tenir en compte que la síntesi de micotoxines per part dels fongs també pot passar mentre els aliments estan emmagatzemats a les nostres cases.

Les millors condicions per al seu desenvolupament són la humitat elevada i les temperatures càlides. Per tant, una cosa tan senzilla com guardar sempre els aliments en un lloc fresc i sec és una de les millors mesures per prevenir l’aparició de micotoxines en llars.

Finalment, davant de la presència visible de floridura, hem d’eliminar l’aliment immediatament. Encara que la resta de l’aliment sembli sa, pot estar ple de micotoxines que posarien en perill la nostra salut en consumir-lo.

tracking