SEGRE

On puc collir castanyes a Catalunya?

El castanyer és un arbre que viu principalment al nord-est del país, en zones humides i de sòl silícic

Castanyes torrades i tardor (simbiosi total)

Castanyes torrades i tardor (simbiosi total)Bonaventura Baró Xipell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tardor és el moment ideal per collir castanyes, un fruit molt esperat que es converteix en protagonista a finals d'octubre per la tradició catalana de la castanyada. Malgrat que anar a collir castanyes de forma particular és una activitat molt estesa des de fa anys arreu de Catalunya, cal recordar que a la majoria d’indrets no sol estar permesa pel fet que bona part dels boscos catalans són de propietat privada.

Segons informa la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, les castanyes només es poden recollir per al consum propi amb l’autorització dels propietaris dels arbres. També recorden que sacsejar les branques o colpejar-les per fer caure les castanyes perjudica els castanyers. Així doncs, només es poden collir les castanyes ja madures, quan han caigut de l’arbre.

Els arbres castanyers a Catalunya es poden trobar en boscos densos. L'arbre necessita ambient fresc i força precipitació, més de 600 o 700 litres per metre quadrat a l’any, així com poca sequera a l’estiu. És per aquest motiu que es concentra cap al nord-est de Catalunya, en territoris com Osona i la Selva, on ocupa preferentment els vessants orientats cap al nord. També podem trobar castanyedes extenses sobretot a l’entorn del massís del Montseny i les Guilleries. Altres indrets on podem veure castanyers són cap al Montnegre-Corredor, el Maresme (Serralada Litoral), les Alberes, la Serralada Transversal o punts del pla de Girona. També se’n poden trobar puntualment a l’interior de Tarragona, cap a les muntanyes de Prades.

tracking