SEGRE

CANVI CLIMÀTIC

La temperatura del planeta podria pujar 2,7 graus durant aquest segle, segons l'ONU

La temperatura del planeta podria pujar 2,7 graus durant aquest segle, segons l'ONU

La temperatura del planeta podria pujar 2,7 graus durant aquest segle, segons l'ONUEFE/Ángel Díaz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nous compromisos dels països són insuficients per frenar l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, que podrien causar aquest segle una pujada de la temperatura del planeta de 2,7 graus centígrads -per sobre de l’objectiu d’1,5 graus respecte a l’era preindustrial-, ha alertat avui l’ONU.

L’advertència figura a l’"Informe sobre la Brecha de Emisiones" de 2021, que va publicar el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) quan falten cinc dies de l’inici a Glasgow (Escòcia) de la Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic (COP26), principal fòrum polític per afrontar la crisi climàtica.

"Per tenir una oportunitat de limitar l’escalfament climàtic a 1,5 graus, tenim vuit anys per reduir gairebé a la meitat les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (...). El rellotge fa tic-tac en veu alta", va recalcar la directora executiva del PNUMA (amb seu a Nairobi), Inger Andersen, després de divulgar-se l’informe.

Segons el document, que compleix la seua dotzena edició, les emissions previstes pels Estats i les mesures de mitigació anunciades són encara insuficients per aconseguir l’objectiu marcat per l’Acord de París (2015): limitar l’augment de la temperatura durant aquest segle per sota de 2 graus i, idealment, a 1,5.

Per assolir aquesta meta, seria necessari una reducció addicional anual, per sobre dels compromisos actuals, de 28 gigatones d’equivalent de diòxid de carboni (una mesura les sigles de la qual en anglès són GtCO2e i que serveix per quantificar la massa dels gasos amb efecte d’hivernacle amb base en el seu potencial d’escalfament).

Però l’informe estima que, al ritme actual, les emissions globals anuals seran de prop de 60 gigatones de GtCO2e el 2021.

Davant aquest escenari, els compromisos adquirits per 49 països, juntament amb la Unió Europea (UE), per assolir un estat de neutralitat de carboni -que les seues emissions netes de CO2 siguin zero- podrien marcar "una gran diferència" i reduir l’escalfament del planeta en 0,5 graus addicionals.

Tanmateix, els plans actuals són "molt ambigus" i no es reflecteixen en les Contribucions Determinades a Nivell Nacional (NDC, en anglès), un document presentat per cada país amb les emissions i les polítiques previstes.

Així mateix, el document subratlla aquest any la necessitat de disminuir les emissions de metà -segon gas amb efecte d’hivernacle que més contribueix a l’escalfament global-, ja que els compromisos actuals només permetrien un terç de la reducció necessària per assolir la meta d’1,5 graus.

A l’"Informe sobre las Brechas de Emisiones", el PNUMA compara les reduccions reals de les emissions amb què fan falta per frenar l’escalfament de la Terra.

tracking