SEGRE

Grans explosions mentre la lava continua arrasant habitatges

La Palma registra un terratrèmol de magnitud 5

El volcà de La Palma.

El volcà de La Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, va registrar ahir al migdia i durant diverses hores un episodi d’explosions audibles de gran intensitat, emetent un considerable volum de cendres, cobrint tota la vall d’Aridane, segons va informar la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries i portaveu del Comitè Científic del Pevolca, María José Blanco, que va exposar que aquest episodi podria ser causat per un procés d’intensificació de la desgasificació.

Ahir, la xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l’IGN va localitzar durant la nit de divendres a dissabte un total de 42 sismes associats a l’erupció del volcà, una dotzena d’aquests de magnituds superiors a 3 (mbLg), malgrat que un dels sismes va assolir una magnitud de 5 (mbLg). La portaveu del Comitè Científic va indicar que l’erupció fissural del volcà de Cumbre Vieja continua amb el seu mecanisme estrombolià i l’Índex d’Explosivitat Volcànica es manté al nivell 2.

Així mateix, continua el mateix patró de comportament que en els últims dies, mentre que la morfologia del con no ha canviat en les últimes 24 hores, encara que pot ser que canviï. Per la seua part, el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, va ressaltar l’“important” avenç que ha tingut la colada 3, que circulava de manera paral·lela a la colada 9, i que ahir va cremar diversos hivernacles i va destruir bastants habitatges. També va informar que en les últimes 48 hores, el que suposadament era una colada “estreta i petita” s’ha transformat en una colada “més gran” que s’ha anat vessant sobre la colada 9, seguint fonamentalment tàlvegs.

tracking