SEGRE

PATRIMONI EQUIPAMENTS

La Vall Fosca recupera l'Hospital de Cartró

Dimarts va tenir lloc la primera reunió del plenari, format per tècnics i membres de l'administració || La Generalitat proposarà l'edifici per ser designat Bé d'Interès Nacional

El grup de tècnics que es va reunir dimarts, davant del Museu Hidroelèctric de Capdella.

El grup de tècnics que es va reunir dimarts, davant del Museu Hidroelèctric de Capdella.MUSEU HIDROELÈCTRIC DE CAPDELLA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Hidroèlectric de Capdella va acollir dimarts passat la primera sessió plenària per fer els primers passos en la restauració de l’Hospital de Cartró de la Vall Fosca, l’únic documentat del món. Per a això, es preveu la participació d’una quarantena de professionals de diferents àmbits com l’arquitectura, restauradors, arqueòlegs i veïns de la zona que aportaran els seus coneixements amb la finalitat de conservar la singularitat de la construcció, utilitzant tècniques de rehabilitació actuals. La reunió va comptar amb la presència del director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, l’alcalde i regidors de la Torre de Capdella, representants del consell comarcal del Pallars Jussà, Idapa i el Geoparc Orígens, el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella; el president de l’asocació Pirineus.watt, Joan Reguant, i representants del Museu Hidroelèctric de Capdella.

En la trobada es va prendre la decisió de constitur cinc comissions de treball: la plenària, la de participació ciutadana, la d’investigació, la de conservació preventiva i restauració i la de gestió patrimonial i econòmica. Perarnau va afirmar que “aquestes comissions vetllaran per una restauració sostenible i econòmica conservant la idea de l’edifici original”. Per la seua part, Reguant va destacar que la intervenció suposa “una actuació sense precedents i de referència pel seu caràcter inèdit que impulsarà la Vall Fosca cap a Europa com un exemple comunitari en la construcció prefabricada”, i va recordar que la instal·lació “és un element extremament fràgil, sobre el qual no existeix cap possibilitat d’error.” D’aquesta manera, la primera fase del projecte té per objectiu argumentar i ordenar les decisions i accions que fan falta seguir per poder planificar i actuar de manera responsable sobre un bé patrimonial i arquitectònic probablement únic al món.

La restauració de l’Hospital de Cartró de Capdella és un projecte encarregat per la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat i compta amb l’impuls del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i està previst que la Generalitat proposi que l’equipament sigui designat Bé Nacional d’Interès Nacional.

Un projecte pioner de l’arquitectura d’inicis del segle XX

L’Hospital de Cartró de Capdella és un edifici efímer impulsat per Energia Elèctrica de Catalunya per poder atendre els 4.000 treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella. Es tracta d’un edifici singular a causa dels materials amb els quals es va construir i a la seua condició d’edificació modular, pensada per poder ser transportada en caixes i muntada in situ.

Va ser construït com a hospital en els primers anys de les obres de la central hidroelèctrica de Capdella i l’any 1912 ja estava en funcionament. L’immoble consta d’un entramat de fusta de cinc centímetres, en el qual fan de paret uns plafons prefabricats de cartró de dos centímetres de gruix. La teulada està feta amb els mateixos materials, fusta i cartró, coberts amb teules de fibrociment.

L’hospital comptava amb dos ales, separades per la cuina i els serveis: una de destinada a l’atenció de malalts i una altra de dedicada a cirurgia.

tracking