SEGRE

INFÀNCIA PREVENCIÓ

Els casos d'assetjament escolar creixen a Catalunya aquest any

Els casos d'assetjament escolar creixen a Catalunya aquest any, amb 110 denúncies en els nou primers mesos del 2021 davant les 116 de tot el 2020 || Pla dels Mossos amb tallers a les escoles

Guillem Goset, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra.

Guillem Goset, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han instruït un total de 332 casos de bullying o assetjament entre iguals entre el 2019 i el 30 de setembre passat a tot Catalunya. En concret, van ser 106 el 2019, 116 el 2020 i 110 des de començament d’any. No són xifres altes, va reconèixer ahir el cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, el sergent Guillem Goset, però sí que ho és l’impacte que genera cada un d’aquests casos tant en la víctima com en el seu entorn.

Per abordar aquesta realitat, la policia catalana impartirà nous tallers en escoles i instituts per conscienciar, prevenir i detectar l’assetjament escolar. L’objectiu és dotar els alumnes de Primària i Secundària de les eines per trencar el silenci que sovint impera. L’entorn en el qual més casos es produeixen és a l’institut (33,6%), a l’escola (25,7%) i als espais oberts o al carrer (25,3%).

En altres espais com el domicili, amb un 14,2% d’incidència, l’assetjament es fa a través d’internet, ja sigui per mitjà de les xarxes socials o amb programes de missatgeria. Quant a l’augment de fets, s’aprecia una tendència a l’alça als llocs oberts i al carrer, amb quinze més (un 34,9% més), comparant els nou primers mesos d’aquest any amb tot el 2020. També hi ha més víctimes.

En concret, set mes el 2020 en comparació amb el 2019, al passar de 101 a 108. En els nou primers mesos d’aquest any, el nombre d’afectats és de 94. Les tipologies delictives són les lesions, les amenaces i l’assetjament, que representaven el 76,9% dels fets el 2020 i el 74,5% en els nou primers mesos del 2021.

Durant aquest període, s’han identificat 601 persones autores, de les quals 599 han estat denunciades i dos detingudes. Aquests dos arrestos es van registrar l’any passat i van ser acusats de delictes de lesions i abusos sexuals a un menor d’onze anys. Davant d’aquestes xifres, els Mossos d’Esquadra impartiran els tallers #PosicionaT contra l’assetjament per prevenir aquestes conductes, trencar el silenci i deixar clar que no es pot mantenir una actuació neutral.

De fet, el paper dels testimonis és clau per poder treure a la llum els casos. Goset va reconèixer que el grau de coneixement que tenen els nens sobre el fenomen ha crescut, encara que moltes vegades els qui donen la veu d’alarma són els tutors o bé els caps d’estudi.

tracking