SEGRE

CÀNCER

Descobreixen perquè l'oli de palma fa més agressius els tumors i afavoreix les metàstasis

Investigadors de l'IRB Barcelona demostra com l'àcid palmític fomenta la metàstasi i atorga una memòria més agressiva a les cèl·lules tumorals

Descobreixen perquè l'oli de palma fa més agressius els tumors i afavoreix les metàstasis

Descobreixen perquè l'oli de palma fa més agressius els tumors i afavoreix les metàstasis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'IRB Barcelona han publicat a la revista 'Nature' un estudi sobre el mecanisme pel qual l'àcid palmític de la dieta (i no l'oleic o linolèic) afavoreix l'expansió dels tumors.

Les cèl·lules tumorals que temporalment estan exposades a una dieta rica en àcid palmític desenvolupen una identitat més agressiva que perdura en el temps, com una forma de memòria cel·lular, segons apunten els investigadors.

Aquesta identitat més agressiva promou l'activació de cèl·lules de Schwann associades al tumor i la secreció d'un teixit extracel·lular que, quan es bloqueja, frena la capacitat metastàtica del tumor.

Els autors han identificat una sèrie de marcadors d'aquesta espècie de memòria que deixa a les cèl·lules tumorals l'exposició a l'àcid palmític: un canvi que fa que les cèl·lules mantinguin una capacitat metastàtica més gran, fins i tot mesos després d'estar exposades a l'àcid gras i que podria estar relacionat amb una capacitat més gran d'aquestes cèl·lules tumorals per innervar-se.

"El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l'àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, desvetllem que hi ha un factor de memòria de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho, explica el Salvador Aznar-Benitah, líder de la investigació, que no dubta a qualificar l'avenç d'"esperançador".

En aquest treball, cèl·lules de tumors orals i melanomes procedents de pacients han estat exposades a una dieta rica en àcid palmític, i s'ha observat que tenen més capacitat de fer metàstasi en ratolins, fins i tot quan aquesta dieta se subministra durant un període molt breu de temps.

Segons els investigadors, això és perquè les modificacions que genera l'àcid gras sobre el genoma de les cèl·lules metastàtiques (conegudes com a modificacions epigenètiques) són permanents i, consegüentment, en mantenen de forma estable les propietats més agressives. Els autors descriuen aquest comportament com una memòria estable.

Així, l'equip de l'IRB Barcelona afirma que els resultats indiquen que una dieta rica en oli de palma seria perjudicial per al desenvolupament del càncer, fins i tot si té lloc en una fase molt inicial de la malaltia en què el tumor primari potser no ha estat detectat encara.

Els científics han observat que aquesta capacitat expansiva i colonitzadora s'adquireix a causa del consum d'àcid palmític (predominant a l'oli de palma), però no passa així amb l'àcid oleic (molt abundant a l'oli d'oliva) o l'àcid linoleic (característic de la llinosa).

Aquests resultats apunten a que l'agressivitat no només té a veure amb el metabolisme dels greixos, sinó també amb les modificacions epigenètiques que es produeixen a les cèl·lules tumorals quan ingereixen àcid palmític

.En paral·lel, el treball publicat a la revista 'Nature' mostra que, bloquejant les cèl·lules Schwann, que envolten i protegeixen les neurones que afavoreixen la metàstasi, s'inhibeix la formació d'aquesta xarxa neuronal, i la metàstasi no es produeix.

tracking