SEGRE

Quantes begudes energètiques es poden prendre al dia?

El consum de begudes energètiques augmenta entre els més joves.

Un 18% de nens de 3 a 10 anys pren habitualment begudes energètiques

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les begudes energètiques s’han diversificat durant els últims anys i avui constitueixen una de les fonts de cafeïna més consumides. Encara que la formulació exacta canvia d’una marca a l’altra, en general les begudes energètiques contenen aigua carbonatada, sucre o altres edulcorants, vitamines B, aromatitzants i colorants afegits, cafeïna i altres suplements associats a l’energia com taurina, guaranà o ginseng.

La pregunta és: podem consumir begudes energètiques diàriament sense conseqüències negatives? Desde Health Digest, mitjà especialitzat en salut alimentària, asseguren que no: "Desafortunadament, l’evidència científica continua creixent entorn dels greus efectes en la salut que poden provocar les begudes energètiques". L'Organització Mundial de la Salut (OMS) dona suport a aquesta teoria. El 2014 ja va advertir que l’increment del consum de begudes energètiques pot representar un perill per a la salut pública, especialment entre els joves. Tant és així que el Regne Unit va prohibir el 2018 la venda d’aquestes begudes en supermercats a menors de setze anys.

Però quines són les conseqüències concretes del consum habitual d’aquestes begudes? En primer lloc, com va demostrar un estudi publicat a l’European Journal of Nutrition, un augment de la pressió arterial, un augment de la freqüència cardíaca i una disminució del flux sanguini cerebral. Entre altres coses, la pressió arterial alta sostinguda pot danyar greument els teixits interiors de les artèries i, en algunes ocasions, desembocar en afeccions com l’atac cardíac o el vessament cerebral. A més, aquestes begudes també poden provocar danys renals a causa del seu alt contingut en cafeïna.

Una cafeïna que en dosis superiors als 500 mil·ligrams produeix molts altres efectes negatius, segons un article publicat al mitjà especialitzat Toxicology Reports. En concret, "nerviosisme, transpiració, ansietat, excitació, irritabilitat, nàusees, paresteasis, tremolors, palpitacions, inquietud i possiblement marejos". Per descomptat, els efectes de la mateixa quantitat de cafeïna són diferents per a persones amb pesos diferents. Aquesta és una dels principals raons per les quals els adolescents i, sobretot els nens, tenen més probabilitats de patir els efectes secundaris negatius de les begudes energètiques.

A més, altres estudis científics recopilats per Health Digest relacionen el consum diari de Burn, Red Bull, Monster i altres begudes energètiques amb la depressió, les càries, l’augment de pes, l’insomni, el mal de cap, l’increment de l’estrès, problemes estomacals i la mort prematura. Per tant, i tenint en compte que "precisar exactament quanta cafeïna comporta una beguda energètica és difícil, ja que varia en cada beguda i marca i altres ingredients com el guaranà poden sumar més a la barreja, l’aposta més segura és eliminar per complet les begudes energètiques de la dieta".

tracking