SEGRE

EQUIPAMENTS CULTURALS REFORMES

Nova pell al Museu de Lleida

Les bastides ja cobreixen les façanes del mòdul d'exposicions temporals per a la rehabilitació de les plaques de la paret || Els operaris comencen a substituir-les per evitar despreniments

Un operari treballant ahir en una de les façanes afectades, en la qual ja s’han retirat les plaques de pedra de les files superiors.

Un operari treballant ahir en una de les façanes afectades, en la qual ja s’han retirat les plaques de pedra de les files superiors.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos setmanes i mitja després d’arrancar les obres, les bastides ja cobreixen les façanes del mòdul d’exposicions temporals del Museu de Lleida, que comença a desprendre’s de les plaques de pedra de la paret que tants maldecaps han provocat en els últims anys. Operaris de l’empresa lleidatana Puigdevall SA, que es va adjudicar la reforma d’aquestes façanes en el concurs públic celebrat l’estiu passat, substituiran durant les setmanes vinents aquest sistema de revestiment de pedra ancorat a les parets per un de nou que eviti els despreniments que han afectat aquest equipament cultural des del 2013, tot just cinc anys després de la inauguració del Museu de Lleida. Llavors ja es van detectar nombroses plaques de pedra amb les vores escantellades, cosa que va obligar a acordonar la zona amb tanques de seguretat per prevenir qualsevol possible accident.

Les actuacions de manteniment que es van dur a terme no van impedir que el 2014 o el 2016 tornessin les tanques de seguretat protectores després de nous despreniments i la detecció d’altres plaques que amenaçaven de caure. Aquell últim any, el Museu ja va encarregar un estudi de patologies per analitzar l’estat de les tres façanes més afectades, corresponents a l’edifici que acull les exposicions temporals i activitats culturals. Finalment, el setembre del 2019, la llavors consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va anunciar una partida extra per a la rehabilitació.

Amb la pandèmia pel mig i el tancament durant mesos dels equipaments culturals, les obres han arrancat aquesta tardor després d’adjudicar-se a aquesta firma lleidatana especialitzada en intervencions de construcció i rehabilitació per un import de 146.726 euros. Els treballs es desenvoluparan durant les pròximes setmanes i podrien estar llestos abans de Nadal

Fa vuit anys ja va començar a detectar-se algun despreniment i es va tancar la zona per precaució

Mentre a l’exterior de l’edifici d’exposicions temporals s’acceleren les obres de reforma de les façanes, a l’interior pot visitar-se fins al 9 de gener la mostra arqueològica Art primer, amb pintures rupestres mai exhibides fins ara, com unes de procedents de la Granja d’Escarp, o amb restes prehistòriques que poden veure’s per primera vegada fora del Museu Arqueològic de Catalunya. El Museu de Lleida va anunciar ahir la programació d’activitats paral·leles a aquesta exposició, amb propostes per a tots els públics fins al 19 de desembre.

Començaran diumenge 21 de novembre (12.00 h) amb una visita guiada a la mostra i un taller pràctic en el qual l’arqueòloga Anna Botet demostrarà com es pintava i es creaven figures en l’època prehistòrica. Aquesta activitat es repetirà diumenge 12 de desembre. El Museu també recuperarà les Nits Gastronòmiques, en aquest cas dedicades a la cuina de la prehistòria.

Serà el 25 de novembre, amb una visita prèvia a l’exposició (20.00) i un sopar (21.15) al restaurant Saroa, al carrer Torres de Sanui, en el qual el cuiner Salvador Trabalón i la periodista Cinta S. Bellmunt presentaran un maridatge entre gastronomia i prehistòria, inspirat en el llibre Receptes paleo, d’Eudald Carbonell i la mateixa Bellmunt. D’altra banda, diumenges 28 de novembre i 19 de desembre (12.00), el Museu organitzarà sengles visites guiades al conjunt d’art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, amb degustació inclosa d’olis de les Garrigues.

Totes aquestes activitats requereixen reserva prèvia (reserves@museudelleida.cat). La programació també preveu el 30 de novembre (19.00) la presentació del llibre infantil Pic i Puc i Mut el Mamut; i el 14 de desembre (19.00) la conferència Linya, una dona de fa 15.000 anys de la Cova Gran de Santa Linya, ambdós amb entrada lliure.

Un operari treballant ahir en una de les façanes afectades, en la qual ja s’han retirat les plaques de pedra de les files superiors.

Un operari treballant ahir en una de les façanes afectades, en la qual ja s’han retirat les plaques de pedra de les files superiors.MAGDALENA ALTISENT

tracking