SEGRE

PATRIMONI ARQUEOLOGIA

Noves troballes a Sant Pere el Gros de Cervera

Troben cinc sitges amb restes ibèriques sota aquest monestir romànic de Cervera || En el marc de la segona fase de les excavacions per situar el priorat en aquest edifici del segle XI

L’església, als afores de Cervera, construïda al segle XI.

L’església, als afores de Cervera, construïda al segle XI.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els treballs arqueològics per situar el priorat de Sant Pere el Gros a Cervera han permès localitzar cinc grans sitges, de les quals se n’han excavat dos i en una s’ha localitzat restes de ceràmica d’època ibèrica. Segons l’arqueòleg responsable dels treballs, Josep Ramon Rodríguez, la troballa demostraria que el lloc ja estaria poblat en una etapa anterior a la construcció del monestir romànic dedicat a Sant Pere el Gros, del qual en l’actualitat es conserva la magna església de planta redona que, al seu torn, és l’edifici més antic que existeix avui a Cervera documentat al segle XI.Les dos sitges excavades presenten unes dimensions de més d’1 metre d’ample i una profunditat de gairebé dos metres. A l’interior d’una s’ha localitzat, a banda de ceràmica, una agulla feta d’os i restes d’altres construccions posteriors.

La troballa ha tingut lloc en una habitació adossada a l’església, un espai que, segons Rodríguez, al llarg de la història ha tingut nombrosos usos ja que dibuixa al llarg del temps diferents accessos i altures. Amb tot, no és descartable que les sitges haguessin quedat tapades en una època anterior, cosa que hauria permès conservar fins avui les restes d’un poblament ja en època ibèrica. Els treballs en aquesta zona es prolongaran per espai de tres setmanes i és la segona fase de les excavacions.

La primera va tenir lloc el 2010 i llavors va sortir a la llum que l’església no era una construcció aïllada sinó que formava part del conjunt arquitectònic d’un monestir habitat per una petita comunitat.

Segons l’arqueòleg, la troballa demostraria que el lloc ja estava poblat en una etapa anterior

L’església de Sant Pere el Gros és l’exemplar més destacat de l’arquitectura medieval catalana que adopta la tipologia de nau amb planta ciurcular, juntament amb l’església de Sant Esteve de Sallent i la del Sant Sepulcre d’Olèrdola. Es tracta del monument més antic de la capital de la Segarra i va ser declarat per la Generalitat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2003.

L’església, als afores de Cervera, construïda al segle XI.

L’església, als afores de Cervera, construïda al segle XI.X.S.

tracking