SEGRE

HISENDA

Els regals de noces que cal declarar a Hisenda per evitar multes

Quants diners has de donar de regal en un casament?

Quants diners has de donar de regal en un casament?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Qualsevol regal suposa l’adquisició per part del receptor d’un bé o dret i aquest fet tributa per l’Impost sobre Successions i Donacions”, recorden des de Gestha, el sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda. De fet, en sentit estricte, tal com assenyalen des de l’associació, fins el regal de 50 euros d’un avi a un net per aprovar el curs, o qualsevol altra quantitat, obliga el beneficiari, o el seu representant legal a declarar.

A la pràctica Hisenda no persegueix aquestes petites donacions ni tampoc les que es produeixen als xicots|nuvis com a regal de noces. D’altra banda, “en aquests casos caldria estudiar fins quin punt s’ha de considerar una donació o bé, i en bastants casos almenys parcialment, podria considerar-se com el pagament del cobert en el banquet de casaments”, assenyalen des del sindicat.

Encara que, com avisen des de reclamador.es, si els convidats són “molt generosos” i els seus regals són d’un import molt elevat, com propietats, joies o obres d’art, si es poden fer saltar les alarmes del fisc. Perquè, en teoria s’ha de declarar qualsevol regal, bé sigui en metàl·lic o en espècie, com un electrodomèstic, una vaixella, o un vehicle.

En realitat, “no hi ha una quantia mínima per la qual s’estigui obligat a declarar”, adverteixen des de la plataforma de reclamacions. “Aquí els dubtes poden arribar perquè existeix una determinada quantitat per la qual els bancs informen del moviment l’Agència Tributària, afegeixen.

Es tracta de ingressos en metàl·lic superiors a 3.000 euros o bé de l’ingrés de bitllets de 500 euros, independentment del número|nombre. “En aquests casos, l’entitat bancària informarà Hisenda dels titulars del compte que rep l’ingrés. També de les persones que ho fan i de la quantia del moviment”, afirmen.

El cert és que detectar moviments per sota d’aquestes quantitats, o que es realitzin en metàl·lic, és una tasca molt complicada. “Detectar-les és més fàcil si les donacions són realitzades mitjançant transferència bancària o es tracta de béns d’elevat valor com|com a vehicles”, reconeixen des de Gestha.

La infracció per deixar d’ingressar la corresponent quantia, d’acord amb la legislació actualment vigent, es podria qualificar com|com a llevi si el regal és inferior a 3.000 euros. En cas que sigui superior a aquest import la infracció passa a ser considerada com a|com greu. “Sempre partint de la base que es pugui considerar l’existència d’ocultació per no haver declarat davant d’Hisenda els corresponents ingressos”, recorden des de Gestha.

La sanció per infracció lleu consistirà en una multa proporcional del 50% de la quantia que es va haver d’ingressar. En el cas que la infracció fos considerada com greu suposarà multa del mateix percentatge però que podrà arribar al 100% en graduar-se si s’ha produït comissió repetida d’infraccions i segons el perjudici econòmic. “Encara que aquestes sancions podran reduir-se en casos de conformitat i ingrés”, afegeixen des del sindicat.

tracking