SEGRE

Així afecta cada tipus de droga a la conducció

Així afecta cada tipus de droga a la conducció

Així afecta cada tipus de droga a la conducció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És evident que totes les drogues, alcohol inclòs, són perilloses. Segons xifres de la Dirección General de Tráfico, gairebé el 10% dels accidents greus estan relacionats amb el consum d’aquestes substàncies. Cada una, no obstant, afecta de manera diferent i inesperada la conducció. Així, el cànnabis alenteix les reaccions però sorprenentment, provoca problemes per veure els colors; mentre que la cocaïna disminueix la visió nocturna, expliquen els experts de la DGT.

Alcohol

Amb només 0,5 g/l d’alcohol en sang s’alenteixen els reflexos oculars i el temps de reacció ocular. A més, disminueix la qualitat de la visió nocturna i es restinge el camp visual (efecte visió en túnel). La conseqüència és que al conductor li resultarà molt més difícil adonar-se del que passa fora del seu camp principal de visió.

En casos d’alcoholisme crònic, es produeixen carències de vitamines B1, B6, B12, riboflavina i acido nicotínic. Totes elles són fonamentals per a la visió; de fet la seua absència en dosis recomanades pot provocar pèrdua progressiva de visió central, fonamental al volant.

Cànnabis

L’enrogiment i la sequedat ocular són dos dels símptomes més evidents en consumidors de cànnabis. Això, al volant, es transforma en problemes per veure els colors o alteracions en els mateixos. A més el seu consum alenteix les reaccions.

Cocaïna

La cocaïna provoca la dilatació de la pupil·la i sequedat ocular. Això fa que els qui la consumin sentin fotofòbia (els molesta la llum) i vegin halos al voltant dels punts de llum (circumstància molt molesta davant dels fars d’altres cotxes, els semàfors...). Per si fos poc, la visió nocturna és menys efectiva. A més, s’eleva la pressió arterial, la qual cosa pot produir ruptures als vasos sanguinis de l’ull i, en conseqüència, pèrdues de visió sobtades. També es produeixen alteracions cromàtiques, amb més sensibilitat al blau i menor al roig.

El consum de cocaïna genera conductes impacients, agressives i competitives al volant. Sota el seu influx, és freqüent que s’infringeixin les normes de circulació, especialment els límits de velocitat.

Un dels perills més grans d’aquest hàbit és l’efecte rebot que es genera quan ha estimulant ha deixat d’actuar, ja que el son|somni pot sobrevenir sense previ avís.

Extasis

Els qui consumin èxtasi poden notar visió borrosa, il·lusions òptiques, enlluernaments i sequedat ocular; també increment de la pressió arterial que pot provocar problemes de retina i moviment involuntaris de l’ull. Per tant, és habitual que els conductors realitzin maniobres evasives brusques i injustificades.

Una dels efectes més perillosos de l’èxtasi és el que es coneix com a “flashback”: Hores després que la droga hagi deixat de generar efectes evidents, aquests poden tornar de forma totalment inesperada. A causa que el conductor no espera estar sota l’influx de la droga, es veu totalment desprevingut i la seua reacció al volant pot tenir conseqüències nefastes.

Aquesta substància dilata les pupil·les en diverses fases. En la primera, les pupulas es dilaten, la qual cosa porta com a conseqüència fotofòbia i alteració dels colors. En la segona fase, arriben les al·lucinacions psicodèliques que fan impossible la conducció. En la tercera fase, provoca hipertensió arterial, amb els danys associats com ruptures de vasos, pèrdues de visió, afectació de la retina...

Amfetamines

Causen una sensació d’inquietud i comportament impulsiu. Disminueix de la sensació de fatiga, pel que la conducció es prolongarà, incrementant el cansament físic real, excés de confiança davant situacions perilloses i més nivell de tolerància al risc, amb el consegüent comportament perillós a la carretera.

Sancions

La sanció administrativa en cas que es detecti el consum de drogues al volant ascendeix a 1.000 euros i la pèrdua de 6 punts.

A més, la via penal pot portar penes de presó d’entre 3 i 6 mesos, multa de 6 a 12 mesos, de 30 a 90 dies de treballs|feines en benefici de la comunitat i privació del dret a conduir per un termini d’entre 1 i 4 anys.

La negativa a sotmetre’s a la realització d’un test de drogues per part de les autoritats de trànsit|tràfic suposa la comissió d’un delicte castigat amb penes de presó d’entre 6 mesos i 1 any, així com la privació del dret a conduir durant un termini d’entre 1 i 4 anys.

tracking