SEGRE

Europa adverteix que la vacuna per si sola no frena a omicron i demana mesures dràstiques

L’ECDC considera "molt probable" que la nova variant del virus de la COVID-19 causi més hospitalitzacions i morts que l’actual soca dominant

El punt de vacunació de Lleida situat a l'avinguda Garrigues.

El punt de vacunació de Lleida situat a l'avinguda Garrigues.Ramon Luz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacunació per si sola no és suficient per aturar l’impacte de la variant òmicron, sinó que és precís adoptar mesures "fortes" per reduir la seua transmissió i alleujar la sanitat pública, ha advertit avui el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). És necessari "protegir la població més vulnerable" en els propers mesos i no hi ha prou temps per aconseguir-ho amb les vacunes actuals, alerta aquesta institució en un comunicat.

Les vacunes existents han demostrat una efectivitat "alta" davant delta i per tant ha de prosseguir-se amb la seua administració, tant contra la circulació d’aquesta variant com per "reduir" l’impacte d’òmicron. Fins ara, la vacuna ha salvat gairebé mig milió de persones, prossegueix l’ECDC, i cal intensificar els esforços per avançar cap a la pauta completa de tota la població, així com administrar la dosi de reforç "el més aviat possible".

Però també cal tenir en compte que, per si sola, no serà suficient davant òmicron, d’acord amb les bretxes de població encara sense vacunar.

L’ECDC crida als països a actuar ràpidament i a donar una "resposta" abans de les festivitats que s’atansen. Entre aquestes mesures a aplicar cita l’organització l’ús "apropiat" de mascaretes de protecció, la pràctica del teletreball, evitar les aglomeracions en el transport públic, quedar-se a casa en cas de malaltia i mantenir les mesures d’higiene conegudes, així com l’adequada ventilació. Derogar aquestes mesures portarà als països que així actuïn un "fort increment" de casos, adverteix el comunicat.

L’ECDC recomana, així mateix, prioritzar el rastreig de contactes, en cas de contagi, i recorda la utilitat d’aquesta eina i la correcta seqüencialització dels casos, així com de la verificació específica de cada variant en cas de contagi.

D’altra banda, l’ECDC considera "molt probable" que la variant òmicron del virus de la COVID-19 causi més hospitalitzacions i morts que l’actual soca dominant, la Delta.

"Fins i tot si la gravetat de la malaltia causada per òmicron és igual o menor que la gravetat de Delta, l’augment de la transmissibilitat i el consegüent creixement exponencial dels casos superaran ràpidament qualsevol benefici d’una gravetat potencialment reduïda. Per tant, es considera molt probable que òmicron provoqui més hospitalitzacions i morts, a més de les que ja s’esperen de les previsions anteriors amb Delta," explica l’ECDC en un informe publicat aquest dimecres.

Igualment, l’organisme europeu apunta que malgrat que Delta "continua sent actualment la variant més prevalent", les prediccions dels models, i depenent de l’avantatge de creixement i el nivell de fuita immunològica, avancen que "és probable que òmicron es converteixi en la variant dominant en els dos primers mesos de 2022".

tracking