SEGRE

Els secrets darrere de la paraula "nadal"

Aquest mot aparentment innocent pot tenir diversos significats

El balcó, el pessebre, l'arbre, el centre de taula...envia'ns fotos de la teva decoració nadalenca.

Decoració de Nadal 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons informa el portal web de Betevé, el significat de la paraula nadal amaga molts secrets.

Per exemple, el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll ens revelava un significat de nadal sorprenent: en dialecte alguerès nadal dona nom al mes de desembre. I actualment encara s'utilitza. A la pàgina web de l’Obra Cultural de l’Alguer, a les activitats culturals que s’hi ofereixen, s'utilitza profusament desembre

Nadal també és un cognom familiar molt estès i l’Alcover-Moll també recull que s’han documentat aquests llinatges a Celrà, Barcelona, Olesa de Bonesvalls, Àger, Almenar, Tarragona, Valls, Montblanc, Alcora, Mallorca i Menorca. La sorpresa és que abans havia estat un nom propi d’home. Almenys fins ara, un personatge real ho ha corroborat. Es tracta de Nadal Castelló, un notari públic de Barcelona que va exercir a l’entorn del 1583, en què la seva signatura i resolució apareix en un pergamí recollit al Catàleg dels pergamins municipals de Barcelona, publicat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Nadal a l’illa de Mallorca també vol dir "egoista dissimulat; persona que amb aparença d’innocent procura per ell i no pels altres”. La hipòtesi d’aquest origen també la recullen diccionaris de capçalera. L’Alcover-Moll llança una hipòtesi interessant per explicar aquest ús. Considera que potser nadal amb aquest sentit és un ús eufemístic de pardal, que en mallorquí significa “persones molt astutes o egoistes” alhora que “curtes d’enteniment”. Així doncs, si viatgeu per Nadal per aquelles terres aneu ben amb compte com feu anar el mot.

tracking