SEGRE

El Nadal dispara els accidents: aquests són els més habituals

Nadal dispara els accidents: aquests són els més habituals

Nadal dispara els accidents: aquests són els més habituals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’arribada de les festes nadalenques també es disparen els accidents. El comparador d’assegurances Acierto.com analitza quins són els més freqüents i com prevenir-los.

Accidents de trànsit

Els dies propers als festejos de Nadal són els que registren més sinistralitat a les carreteres. Es calcula que el 25% dels accidents tenen lloc durant els dies 22, 23, 29 i 30 de desembre; i es calcula que hi haurà uns 60.000 cops entre el 24 de desembre i el 7 de gener. El principal motiu és que en aquestes dates els desplaçaments es multipliquen. Les compres nadalenques i els menjars|dinars familiars tenen molt a veure. Però el nombre de desplaçaments no és l’únic culpable.

El consum d’alcohol i drogues -que augmenta amb les celebracions-, i la conducció sota els seus efectes és una altra de les raons. Per desgràcia, més de la meitat dels automobilistes enquestats van reconèixer que han conduït alguna vegada d’aquesta manera. I el 14% diu que ho fa habitualment. El pitjor és que aquestes substàncies es troben darrere del 60% dels sinistres amb víctimes. I que el risc de tenir un accident de trànsit es multiplica per 25 quan la presència d’alcohol en sang arriba entre els 1,5 i 2,4 g/l. El perfil del conductor que té un accident sota els efectes de l’alcohol per Nadal és el d’un home jove d’entre 35 i 45 anys.

Les condicions climàtiques adverses tampoc no ajuden. Conduir amb neu, amb pluja, vent, gel, etcètera oblga a augmentar l’atenció sobre la carretera i incrementen l’estrès al volant. El més convenient en aquests casos és reduir la velocitat i extremar les precaucions.

El mal manteniment dels vehicles i el fet de no posar el cotxe a punt abans d’emprendre desplaçaments llargs són un altre factor que influeix en la sinistralitat. Fins a 1 de cada 4 espanyols no revisa el seu cotxe abans de sortir de viatge, el 60% no canvia els seus pneumàtics a temps, i 2 de cada 5 ni si més no acudeix|va a les revisions estipulades pel fabricant del seu vehicle. Aquest comportament no només dispara els accidents, sinó també les avaries a la carretera. Circumstància, que, a més, podria acabar afectant el preu de l’assegurança del cotxe (com més vegades sol·licitis l’assistència a la carretera, més probabilitats que t'apugin la prima).

Conduir amb excés de velocitat és un altre clàssic, un punt en el qual les compres nadalenques d’última hora i els imprevistos no són bons companys.

Accidents domèstics

Els accidents en l'àmbit de la llar també augmenten en aquestes dates. En concret es calcula que es produiran uns 180.000 contratemps. Les goteres seran les principals protagonistes de les festes, però també la ruptura de vidres -probablement relacionada amb els nens i el consum d’alcohol-, els danys elèctrics -que tenen molt a veure amb els llums nadalencs-, i els robatoris. De fet, el dia de Reis és el dia de l’any en què més robatoris es produeixen. També hi haurà danys per climatologia i responsabilitat civil.

Els incendis són un altre contratemps comú, normalment relacionat amb arbres que es cremen, ornaments i llums de Nadal vells, l’ús inapropiat d’artefactes pirotècnics, etcètera. També amb els incidents a la cuina on, per regla general, es passa més temps durant aquestes dates.

L’arbre també es pot veure immers en altres contratemps com, per exemple, les entrepussades i caigudes -que entrepussem amb ell i patim lesions. Una altra possibilitat és que caigui sobre una persona.

Quant al perfil més accidentat, cal comentar que el 54% dels accidents infantils tenen lloc a casa. I que aquests s’incrementen com més temps es passa a casa (de fet va passar amb el confinament). De fet és un 30% més probable que un nen tingui un accident dins de casa que fora. El més freqüent són les caigudes. Les dones tenen també més accidents a casa que els homes, un 56,2% davant el 43,8%. Principalment es tracta de cremades i caigudes.

tracking