SEGRE

FACUA denuncia 48 comercialitzadores de llum i gas per no oferir línies gratuïtes d'atenció a l'usuari

Un call center.

FACUA denuncia 48 de comercialitzadores de llum i gas per no oferir línies gratuïtes d'atenció a l'usuari

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat 48 de comercialitzadores de llum i gas en considerar que se salten la llei que les obliga a tenir telèfons gratuïts d’atenció a l’usuari en un sentit ampli. Les denúncies s’han presentat davant de la Direcció General de Consum del Ministeri d’Alberto Garzón, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques.

FACUA ha detectat les irregularitats en quatre de cada deu comercialitzadores energètiques analitzades aquest desembre. L’associació ha rastrejat les pàgines web de 111 empreses comercialitzadores de llum i gas per avaluar si compleixen l’obligació de facilitar telèfons gratuïts i si ho fan a totes les seccions on publiciten les seues numeracions per a l’atenció tant de clients com de no clients. Partint de la informació que les comercialitzadores faciliten als seus webs, la quarta la part (26 de les analitzades) no ofereixen cap línia gratuïta per a l’atenció als consumidors, fent ús d’altres telèfons que suposen un desemborsament per a l’usuari. Es tracta de Acciona, Aurora Energía, Comercialitzadora Eléctrica de Montoliu, DKR Energia, DKR Energy, EDA, Electra Centelles Comercial, Electra Cuntiense, Electra Nord, Eléctrica Catralense, Elèctrica Vaquer, Energia Operativa, Energy Nordic, Enerplus, Evergree, Goday Energía, Ignis, Inserimos Energía, Insignia Energía, Petronavarra, Migdiada Energy, Supra, Tersa, Torres Energia, Zeltria Energía i Zona Energia. De totes aquestes, una (Energia operativa) ofereix un telèfon d’alt cost. La resta, combinen numeracions geogràfiques amb mòbils.

Quant a les empreses restants, catorze presenten numeracions gratuïtes en les seues pàgines web però les restringeixen al desenvolupament de determinades gestions concretes, incomplint així el deure de facilitar una línia sense cost que garanteixi l’atenció dels usuaris en un sentit ampli. La resta de telèfons que ofereixen són geogràfics. Es tracta de Alterna, Arsus Energía, Bassols, Cepsa, Coopelec, Electra Avellana, Enred Energía, Enstroga, Futura Energia i Gas, GBP Energia, Ibereléctrica, Potenzia, Vitogas i 24-7 Energy.

Unes altres vuit companyies del sector presenten telèfons gratuïts d’atenció, però incorporen als seus webs informació, com|com a bàners estàtics anunciant línies de prefix geogràfic, orientada a generar confusió amb la finalitat que contactin a través de numeracions amb cost, per la qual cosa també han estat denunciades. Són les empreses Carvisa Energía, Catgas Energía, Eléctrica Serosense, Energies de Panticosa, Forza Villalta Green Energy, Respira Energía, Ronda Oeste Energía i Syder Comercializadora Verde.

Des de desembre de 2020, l’article 21 del Real Decreto Legislativo 1/2007, de 16 de novembre, pel que s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, recull que "en els supòsits de serveis de caràcter bàsic d’interès general, les empreses prestadores dels mateixos hauran de disposar, en qualsevol cas, d’un telèfon d’atenció al consumidor gratuït. A aquests efectes, tindran la consideració de serveis de caràcter bàsic d’interès general els de subministrament d’aigua, gas, electricitat, financers i d’assegurances, postals, transport aeri, ferroviari i per carretera, protecció de la salut, sanejament i residus, així com aquells que legalment es determinin".

tracking