SEGRE

Menjar raïm és la tercera causa d'ennuegada en menors de 5 anys

Els otorrinolaringòlegs recomanen extremar les precaucions en el seu consum en nens

Detall de raïm.

Detall de raïm.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El raïm és el tercer aliment que més asfíxies provoca en infants menors de cinc anys, per darrere de les salsitxes i els caramels, segons la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap Coll (SEORL-CCC), que recomana extremar les precaucions del seu consum sobretot en nens menors de 5 anys i en persones majors de 65, els més vulnerables a patir asfíxia.

Aquesta fruita comparteix amb les salsitxes la característica de ser un aliment tou amb una pell suau i una mica flexible i amb els caramels la seua forma perfecta per quedar-se encaixada al coll dels més petits. Així, aconsellen  donar raïm a aquests primers per la mida de les seues vies respiratòries, pel reflex de deglució immadur i per la seua dentadura incompleta. També han d’anar amb compte els majors de 65 anys i els qui pateixen disfàgia, un trastorn de la deglució que consisteix en la dificultat per mastegar o empassar i que afecta a més de dos milions d’espanyols.

Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de l’any 2020 reflecteixen que les ennuegades accidentals van ocasionar 2.511 morts, de les quals l’11 per cent es produeixen per la ingesta d’aliments. Amb aquestes dades les ennuegades i sufocació accidental són ja la segona causa de mort accidental a Espanya per darrere de les caigudes.

Per això, consideren "convenient" que els adults tinguin unes nocions bàsiques de primers auxilis per conèixer què fer en cas d’ennuegada. De la mateixa manera, en cas d’accident, també és recomanable acudir de forma immediata a un servei d’urgències perquè un especialista en otorrinolaringologia pugui valorar-lo.

tracking