SEGRE

Com carregar el telèfon mòbil per allargar la vida útil de la bateria

Dos telèfons carregant-se.

Com carregar el telèfon mòbil per allargar la vida útil de la bateria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos estudis apunten que mantenir la bateria entre el 20 i el 80% de càrrega és beneficiós per a la seua vida útil. Altres estudis afirmen que és encara millor mantenir-la entre un 40 i un 80% -i fins i tot entre un 40 i un 60%-, encara que la regla d’or és la de mantenir-la entre el 20 i 80%. Quan la càrrega pugi del 80% s’estan forçant i degradant les cel·les d’ions de la bateria, la qual cosa es tradueix que l’autonomia baixa. El mateix passa quan la bateria baixa del 20%.

Són molts els usuaris que encara continuen pensant que s’han de descarregar completament les bateries abans de carregar-les, per evitar l’efecte memòria, que, a poc a poc, anava consumint espai de la bateria. Si això era cert a les antigues bateries de níquel cadmi (NiCd), les actuals, d’ions de Liti (Li-Ion), ja no compten amb aquest problema. De fet, l’ideal és que carreguem les bateries quan estiguin, a tot estirar, al 20% de capacitat.

Les bateries dels mòbils solen tenir una forquilla de 300 a 500 cicles de càrrega, a partir dels quals comença a degradar-se el seu rendiment i l’energia màxima que suporta es comença a reduir. Cada vegada que es fa una càrrega de bateria al 100% es completa un cicle de la bateria, per la qual cosa als dos anys la bateria ja es ressent.

Tampoc no hi ha cap perill per deixar el mòbil carregant-se tota la nit, ja que les noves generacions de bateries d’ions de liti o les de polímers de liti no pateixen per tenir-les durant llargs períodes connectades al corrent per carregar-les. En molts casos, les bateries simplement desconnecten el flux d’entrada quan detecten que ja estan carregades al 100%.

Un altre consell important per cuidar la bateria del mòbil és el evitar que se sobreescalfi, el que redueix el rendiment i n'escurça la vida útil. S’aconsella fer pauses si es nota que l’aparell s’escalfa en excés. També cal evitar que li doni directament la llum del sol durant gaire estona, encara que no s’utilitzi.

És recomanable utilitzar el carregador que ve amb el mòbil, i sobretot, evitar carregadors barats de dubtosa qualitat. Poden ser útils en moments puntuals, però no s’hi ha de recórrer habitualment. En el cas que haver d’utilitzar un carregador no original, cal mirar bé el voltatge i la intensitat del carregador original o que suporta el mòbil.

Cal tenir en compte que una dels principals despeses d’energia és la pantalla. En alguns casos, la diferència en l’autonomia d’un smartphone amb la brillantor al màxim i la brillantor més ajustada pot ser de diverses hores. Per a això, s'ha anivellar la brillantor manualment, deixar-lo en automàtic i, també, utilitzar fons de pantalla més foscos, que gastaran menys energia.

Un altre aspecte a a tenir en compte és controlar quines apps són les que estan consumint bateria, perquè no totes són necessàries. Cal tancar els jocs i altres que ens funcionen en aquest segon pla i que no necessitem que estiguin funcionant. Igual com les aplicacions que funcionen en segon pla, també hem de controlar quines apps volem que enviïn notificacions i deixar sol|només les realment necessàries. Així s’estalvia un important tant per cent de bateria.

Per la seua part, les actualitzacions són necessàries, però no urgents i caldria esperar a estar carregant l'smartphone per descarregar-les.

Encara que sigui més còmode tenir el WiFi, el Bluetooth o el GPS activats sempre, aquestes connexions estan buscant constantment xarxes a què connectar-se, per la qual cosa si es preveu no utilitzar-les és preferible desconnectar-les i tornar a activar-les quan sigui necessari.

Eines per controlar la càrrega de la bateria

El sistema operatiu iOS 13 de iPhone incorpora un sistema que fa que la recàrrega nocturna s’aturi|detingui el 80% per a, a través de la intel·ligència artificial, estimar l’hora a què desconnectes el mòbil cada matí i preparar-lo perquè estigui carregat just al 100% a l’hora d’aixecar-se. Així, únicament se sobrepassarà del 80% al final. 

En mòbils Android cal recórrer a eines de tercers com Advanced Charging Controller de Magisk o Battery Charge Limit, però s'ha de rootejar Android, és a dir, obtenir permisos de superusuari, i així tenir el permís del mòbil per fer els canvis més profunds dins del sistema operatiu. També hi ha altres aplicacions sense root que no limiten les càrregues, però avisen quan s’assoleixin els límits que vulguis per començar a carregar-los o deixar de fer-ho, com Battery Charge Notifier.

tracking