SEGRE

Els patinets elèctrics hauran de comptar amb certificat per circular a partir d'aquest dissabte

Imatge d’un conductor de patinet circulant sense casc per la rambla Ferran.

Imatge d’un conductor de patinet circulant sense casc per la rambla Ferran.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vehicles de mobilitat personal (VMP) que es comercialitzin a partir d’aquest dissabte 22 de gener de 2022, entre els quals es troben els patinets, hauran de comptar amb un certificat per a circular, segons la resolució de la Direcció General de Trànsit (DGT) per la qual s’aprova el Manual de característiques tècniques dels vehicles de mobilitat personal, publicada aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). A més, alguns dels elements que es regulen al manual són els sistemes de frenada, catadiòptrics, avisador acústic, les rodes, el portaidentificador o el sistema d’estabilització en aparcament, per no trobar patinets tirats a les voreres.

Segons el subdirector de mobilitat i tecnologia de la DGT, Jorge Ordás, "l’objectiu del manual és principalment garantir la seguretat viària i la protecció al ciutadà que condueix un VMP, així com la de la resta d’usuaris que comparteixen amb ell la via". En un segon pla es busca que els vehicles que surtin al mercat tinguin unes garanties de qualitat i durabilitat mínimes exigibles, tal com assenyala un comunicat de la DGT.

En els últims anys, segons precisa la DGT, la presència d’aquest tipus de vehicles per les ciutats espanyoles és una realitat que està modificant, juntament amb altres factors, la mobilitat a les urbs. Segons diverses estimacions, hi ha més 1 milió de VMP circulant cada dia per les ciutats. A més, recorda que, el 2020, van morir 8 usuaris de vehicles de mobilitat personal, 97 van resultar ferits i hospitalitzats i 1.097 van anar ferits no hospitalitzats.

El manual inclou les característiques tècniques exigibles, la classificació d’aquest tipus de vehicles i els assajos a què han de ser sotmesos per verificar les esmentades característiques. A més estableix l’obligació als fabricants o representants autoritzats a disposar d’un certificat de circulació per a una marca, model i versió concreta.

A més, una de les novetats és que no només es recullen els requisits tècnics que han de complir els VMP dedicats al transport personal sinó també dels VMP per a transport de mercaderies i altres serveis, les masses del qual i dimensions també es detallen en la Resolució. Entre les característiques que han de complir aquests vehicles destaquen que assoliran una velocitat màxima de 25km/h; hauran de disposar de sistema de frenada; comptar amb catadiòptrics frontal (blanc), en ambdós laterals (blanc o color groc) i darrera (roig).

La resolució entrarà en vigor aquest dissabte 22 de gener de 2022, encara que s’estableix un règim transitori. Així, tots els VMP que es comercialitzin a partir d’aquest dissabte hauran d’haver estat certificats i apareixeran al web 'www.dgt.es/vmp'. Si bé, els vehicles comercialitzats fins el 22 de gener de 2024 podran circular fins la mateixa data de l’any 2027 encara que no disposin de certificat.

tracking