SEGRE

El consum de fruites i verdures afavoreix la salut mental dels nens i adolescents

El consum de fruites i verdures afavoreix la salut mental dels nens i adolescents

El consum de fruites i verdures afavoreix la salut mental dels nens i adolescents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dieta saludable resulta fonamental per als nens i joves en etapa estudiantil. Així ho explica un equip d’experts de la Universitat d’East Anglia, al Regne Unit, en determinar que els alumnes d’entre 11 i 16 anys amb una alimentació rica en fruites i verdures gaudeixen d’una millor salut mental.

Els científics van analitzar els resultats d’una enquesta de 2017 en què van participar prop de 9.000 alumnes de Norfolk (Anglaterra). Un 28 % dels enquestats de primària (de 5 a 11 anys) va dir consumir cinc porcions de fruites i verdures cada dia, mentre que el 10 % va assegurar no ingerir-ne cap. Així mateix, una cinquena part dels joves de secundària i 1 de cada 8 de primària van dir que no menjaven res sòlid al matí. Al seu torn, un 12 % va assegurar que no dinava.

Es va determinar que els qui tenien una dieta més nutritiva mostraven una millor salut mental. Específicament, aquells que consumien les cinc porcions rebien una qualificació de 3,73 punts més elevada en benestar emocional. Per la seua part, els enquestats que no dinaven tenien una puntuació de 2,95, mentre que aquells que s’alimentaven al menjador del col·legi registraven 1,27 punts menys en comparació amb els nens que optaven pel menjar|dinar de casa seua. “La nutrició representa un objectiu important de salut pública a l’hora de dissenyar estratègies entorn del benestar emocional infantil”, assegura en un comunicat la responsable de l’estudi i professora universitària Ailsa Welch, segons un article d’EFE.

El document destaca que es necessita una nutrició equilibrada per garantir els components bàsics per al desenvolupament i les diferents funcions de l’organisme, tant en els joves com en els adults. Això inclou el creixement i la replicació cel·lular, el metabolisme dels neurotransmissors, la síntesi de l’ADN i els diferents processos cerebrals. No obstant, els autors adverteixen que es tracta d’un estudi observacional, la qual cosa impedeix d’oferir més resultats sobre la influència d’aquest tipus de menjar|dinar al cervell.

Estudis previs ja havien confirmat els avantatges que oferien les fruites i verdures per a l’òptim funcionament cerebral en els adults de mitjana edat i les persones grans. Una investigació difosa per la revista Neurology va descobrir que aquests aliments redueixen els riscos dels problemes cognitius que poden aparèixer amb el pas dels anys.

Els científics van analitzar gairebé 28.000 homes durant dos dècades, i van començar quan rondaven els 50 anys d’edat. Durant aquell llarg període, els participants informaven sobre els seus hàbits alimentaris periòdicament. Al final de l’experiment, quan tenien 73 anys de mitjana, van fer diversos test de memòria i pensament. Entre altres coses, se’ls va preguntar si tenien dificultats per recordar fets recents, si eren capaços de seguir instruccions o si es van arribar a perdre en carrers coneguts. Es va descobrir que els qui havien ingerit una quantitat de menjars|dinars saludables més gran|important tenien un 17 % menys de probabilitats de patir problemes cognitius moderats i un 34 % menys quant a malalties més greus.

Hi ha una sèrie d’aliments les propietats dels quals afavoreixen directament al funcionament cerebral.

1. Baies Els flavonoides, aquests pigments naturals que aporten a les baies el seu intens color, ajuden a potenciar la memòria. Segons un informe de l’Escola de Medicina de Harvard, les dones que en menjaven dos o més porcions de maduixes i nabius per setmana postergaven fins a dos anys i mig el deteriorament de la capacitat retentiva. De la mateixa manera, tenen la capacitat de disminuir els riscos de patir malalties neurodegeneratives i deteriorament cognitiu. També pot reduir la inflamació en diferents parts del cos.

2. Vegetals de fulla verda El bròcoli, l’espinac i la col arrissada aporten una sèrie de nutrients molt importants per a la ment, com l’àcid fòlic, el betacarotè, la luteína i la vitamina K.

3. Alvocat En ser una rica font de greixos monoinsaturats, l’alvocat proporciona beneficis al cervell i també redueix la pressió arterial. A més, les seues propietats antioxidants ajuden a prevenir el deteriorament cognitiu propi de l’envelliment i protegeixen la ment del desgast prematur.

4. Nous Ofereixen una gran quantitat de proteïnes i greixos saludables que afavoreixen la memòria. L’escola de Harvard assegura que aquest fruit sec s’ha relacionat amb nivells més elevats en les proves cognitives. A més, les nous són riques en un tipus d’àcid gras omega-3 anomenat àcid alfa-linolènic (ALA), que ajuda a combatre els problemes de pressió arterial i les malalties del cor.

5. Cacauet El seu alt contingut de greixos monoinsaturats i proteïnes permet incrementar els nivells d’energia durant el dia de consum. També aporten vitamina E i resveratrol, essencials per al correcte funcionament del cervell. Específicament, el resveratrol contribueix a la prevenció del càncer, l’alzheimer, el Parkinson i altres malalties neurològiques.

tracking