SEGRE

Aerolínies europees volen sense passatgers per no perdre les seues franges horàries

L’alemanya Lufthansa calcula que haurà d’operar 18.000 vols que comercialment no són rendibles per conservar els seus drets de vol  

Alguns vols es realitzen únicament amb la tripulació a bord.

Alguns vols es realitzen únicament amb la tripulació a bord.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els avions s'enlairen, segueixen la ruta pactada i aterren però amb tot just passatgers o només amb la tripulació a bord perquè les companyies aèries puguin mantenir els drets d’enlairament i aterratge de la UE i, també, les franges horàries ('slots') en què operen.

Encara que els viatges de turisme i negocis començaven a remuntar a la tardor, òmicron n’ha provocat una forta caiguda de les reserves al gener i febrer. La companyia alemanya Lufthansa ha cancel·lat 33.000 vols entre gener i març, però no pot permetre’s més i es veurà obligada a operar 18.000 vols “innecessaris”. Avions amb baixíssima ocupació que emeten els mateixos gasos amb efecte d’hivernacle que els que van plens. Però les regles no afecten per igual a totes les companyies, de manera que les companyies més noves, sobretot les low cost, estan esperant que que les aerolínies tradicionals deixin lliures les millors franges horàries.

La Comissió Europea estableix uns percentatges mínims d’aterratges i enlairaments de les companyies perquè puguin mantenir les seues franges horàries. Durant la pandèmia aquest percentatge va passar del 80% dels vols de cada aerolínia al 25%, atesa la caiguda en la demanda en tancar-se les fronteres al turisme. Al desembre, tanmateix, Brussel·les va pujar aquest percentatge al 50% i al març passarà al 64%. Les aerolínies demanen més flexibilitat davant de la crisi inesperada que ha suposat la variant òmicron per als seus plans d’hivern.

Aquests 18.000 'vols fantasma' emetran al voltant de 700.000 tones de CO2, fet que provocarà la desaparició definitiva de dos milions de metres quadrats extra de gel marítim àrtic, segons els càlculs de l’organització ecologista belga Klimaatcoalitie.

Segons una anàlisi de l’organització ecologista Greenpeace, recollida pel diari britànic The Guardian, aquest hivern podrien realitzar-se almenys 100.000 'vols fantasma' a tot Europa a causa de les normes d’ús de les franges horàries dels aeroports de la UE. Greenpeace ha aplicat la proporció de 'vols fantasma' de Lufthansa a altres aerolínies europees basant-se en la quota de mercat –del 17%– de la companyia alemanya. El resultat, utilitzant una estimació conservadora, és de 20 tones d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per vol. La investigació parteix de la base que un avió de 200 places tarda una mitja de 90 minuts en recórrer una distància d’entre 800 i 1.000 km.

tracking