SEGRE

Així ajuda el cafè en el procés de la digestió

El consum moderat de cafè és beneficiós per a l'aparell digestiu.

Així ajuda el cafè en el procés de la digestió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cafè és una de les begudes més consumides del món i, per això, constantment entra en joc el debat sobre si és realment saludable per a la salut o no. Molts estudis han corroborat els beneficis del cafè, com el que va ser presentat al Congrès de la Societat Europea de Cardiologia (ESC, per les sigles en anglès) de 2021, que va assegurar que consumir tres tasses de cafè al dia s’associen amb un menor risc d’accident cerebrovascular i malaltia cardíaca mortal. Tanmateix, también hi ha experts que l’han associat amb efectes negatius per a la salut, com addicció, alteració de son o problemes estomacals.

Recentment una nova revisió científica de 194 publicacions ha conclòs que el cafè té diversos efectes estimulants en la digestió i l’intestí, així com en els òrgans implicats en la digestió. Segons la revisió d’estudis, que s’ha publicat a la revista Nutrients, el cafè té un efecte estimulant en alguns processos digestius, i un possible efecte protector contra malalties digestives comunes, com els càlculs biliars, així com contra certes malalties hepàtiques.

D’aquesta manera, segons afirma la revisió de 194 publicacions d’investigació, consumir de manera moderada cafè, és a dir, entre 3 i 5 tasses diàries, no tindria efectes perjudicials als diferents òrgans del tracte digestiu. Concretament existeixen dos àrees d’especial interès que han estat remarcades en la investigació, que són l’associació entre el cafè i la reducció del risc de càlculs biliars i les proves que relacionen el consum de cafè amb la reducció del risc de pancreatitis.

Tot i que encara és necessària més investigació, els experts han descobert que, al seu recorregut pel tracte gastrointestinal, el cafè té tres impactes principals: ja que està associat a les secrecions gàstriques, biliars i pancreàtiques, totes elles necessàries per a la digestió dels aliments. Així, l’estudi ha descobert que el cafè estimula la producció de l’hormona digestiva gastrina i de l’àcid clorhídric, present al suc gàstric, que ajuden a descompondre els aliments en l’estómac. D’altra banda, també estimula la secreció de colecistoquinina (CCK), una hormona que augmenta la producció de bilis, també implicada en la digestió.

Segons la mateixa investigació, el cafè sembla estar associat a canvis en la composició de la microbiota intestinal, principalment a nivell de la població dels bifidobacteris que habiten al tracte gastrointestinal. Així mateix, té relació amb la motilitat del còlon, el procés pel qual els aliments es desplacen pel tracte digestiu. Segons les dades, el cafè pot estimular la motilitat del còlon tant com els cereals, i pot estar relacionat amb un menor risc de restrenyiment crònic.

Finalment, aquestes investigacions també donen suport a l’efecte protector del cafè contra les malalties hepàtiques, inclòs el carcinoma hepatocelular, que actualment és un dels tipus més comuns de càncer de fetge. Segons explica la doctora Astrid Nehlig, directora d’investigació emèrita de l’Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França (INSERM) i autora de la revisió, "en contra d’algunes suposicions, el consum de cafè no està vinculat en general als problemes intestinals o digestius". En definitiva, “el cafè té un efecte protector contra malalties digestives comunes com el restrenyiment”, tot i que encara són necessaris més estudis “per comprendre els efectes del cafè a tot el tracte digestiu”, conclou|acaba Nehlig.

tracking