SEGRE

HOMENATGE MEMÒRIA HISTÒRICA

Bellpuig honra les víctimes de la guerra

El consistori instal·la plaques amb els noms de 130 veïns que van morir en la contesa i als camps nazis || En el memorial ubicat als jardins del carrer Valeri Serra

Vista del memorial instal·lat als jardins del carrer Valeri Serra de Bellpuig.

Vista del memorial instal·lat als jardins del carrer Valeri Serra de Bellpuig.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per lluitar contra el silenci i l’oblit, l’ajuntament de Bellpuig ha posat nom a les 130 víctimes de la Guerra Civil, tant nascuts com residents del municipi. L’alcalde, Jordi Estiarte, va explicar que amb la inclusió dels noms al memorial dels jardins del carrer Valeri Serra finalitza aquest exercici de reparació per a les famílies. Estiarte va destacar que trobar els noms ha estat possible gràcies a l’informe exhaustiu sobre el cost humà de la Guerra Civil a Bellpuig que han elaborat amb la historiadora Noemí Riudor.

El memorial, que es va instal·lar al maig, és una placa amb la silueta de Bellpuig. Ara el consistori li ha afegit altres plaques amb els noms que es poden extreure per si és necessari actualitzar-les. Al cementiri hi ha un altre memorial als soldats i refugiats morts a l’hospital de l’exèrcit republicà i a la colònia Francesc Macià del convent de Sant Bartomeu.

Com ja va publicar aquest diari, l’ajuntament treballa per dissenyar un mapa de la Guerra Civil a partir dels records de testimonis. Precisament, aquesta setmana està previst que comenci un estudiant en pràctiques d’Història de la UdL per avançar el projecte. L’ajuntament també ha sol·licitat instal·lar stolpersteine en memòria de dos veïns assassinats en camps de concentració i extermini: Pere Grañó i Miquel Pont.D’altra banda, l’ajuntament treballa en l’Any Cardona per commemorar el 500 aniversari de la mort de Ramon Folch de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i virrei de Nàpols, enterrat en un mausoleu a l’església parroquial de Sant Nicolau de la localitat.

tracking